Social Scoring: Opportunities and Threats for Contemporary Society Using the Example of the People’s Republic of China - Dobosz, Sara; Widliński, Mikołaj (Zeszyt Prawniczy UAM, 2025)
Celem artykułu jest analiza systemu ocen społecznych w kontekście jego potencjalnych szans i zagrożeń, ze szczególnym uwzględnieniem przykładu Chińskiej Republiki Ludowej. Badanie opiera się na analizie literatury oraz przepisów prawnych regulujących wykorzystanie systemów sztucznej inteligencji w Unii Europejskiej i na arenie międzynarodowej. W artykule przedstawiono mechanizm działania systemu ocen społecznych, jego wpływ na stratyfikację społeczną oraz konsekwencje etyczne i prawne. Analiza obejmuje również chiński System Zaufania Społecznego, jego strukturę, funkcjonowanie oraz konsekwencje dla obywateli, wskazując na jego wpływ na życie społeczne i gospodarcze. Wnioski wskazują, że systemy te mogą prowadzić do pogłębiania nierówności społecznych oraz naruszenia praw jednostki, co podkreśla potrzebę skutecznych regulacji i kontroli ich funkcjonowania.