The Synergy Between European Union Data Protection and Digital Market Regulation - Zawal, Marianna (Zeszyt Prawniczy UAM, 2025)
Artykuł przedstawia relację między ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO) a Aktem o rynkach cyfrowych (DMA), ze szczególnym uwzględnieniem wpływu obowiązków nałożonych na strażników dostępu na podstawy prawne przetwarzania danych osobowych. Chociaż art. 6 RODO przewiduje kilka przesłanek legalizujących przetwarzanie, takich jak zgoda, niezbędność do wykonania umowy czy uzasadniony interes, art. 5 ust. 2 DMA istotnie ogranicza możliwość powoływania się na dwie ostatnie przez podmioty objęte tym aktem. Przeprowadzona analiza, m.in. opinii EROD 08/2024 oraz decyzji Komisji Europejskiej z kwietnia 2025 r. dotyczącej modelu „zgoda albo płać”, wskazuje na rosnącą presję regulacyjną na zapewnienie dobrowolności zgody.