Leading a Minor Under the Age of 15 to Engage in Any Other Sexual Activity in Cyberspace - Jędrzejczak, Mikołaj (Zeszyt Prawniczy UAM, 2025)
Celem artykułu jest określenie, poprzez gruntowną analizę formalno-dogmatyczną, zakresu stosowania normy prawnej zawartej w art. 200 § 1 polskiego kodeksu karnego, która penalizuje doprowadzenie małoletniego poniżej 15 roku życia do innej czynności seksualnej, w kontekście cyberprzestrzeni. Opracowanie wskazuje, że aby przestępstwo to zostało popełnione, nie musi wystąpić konieczność egzystowania w bliskiej przestrzeni w świecie rzeczywistym, oraz porusza problematykę cyberprzestrzeni jako miejsca popełnienia przestępstwa, które stwarza problemy w dekonstrukcji znamion poprzez zwroty typowe dla fizycznego oddziaływania sprawcy. Artykuł porządkuje kwestię aspektu wolicjonalnego i intelektualnego ofiary w kontekście przestępstwa. Konkluzja sprowadza się do szerokiego rozumienia zwrotu „doprowadza do innej czynności seksualnej”, znajdując jego zastosowanie do cyberprzestrzeni. Temat opracowania należy uznać za szczególnie ważny w związku z dynamicznym rozwojem nowych technologii oraz zwiększoną aktywnością internetową małoletnich.