Opłata od środków spożywczych i jej rola w trosce o zdrowie społeczeństwa - Namieciński, Bartosz (Zeszyt Prawniczy UAM, 2021)
Akty prawne wprowadzające obowiązki o charakterze daninowym są niewątpliwie jednymi z najważniejszych w polskim porządku prawnym, nie tylko ze względu na przedmiot regulacji, ale także ze względu na obligatoryjną formę ustawy. Od 1 stycznia 2021 r. obowiązuje nowa danina publiczna o nazwie „opłata od napojów słodzonych cukrem”. Opłata ta budzi wiele kontrowersji, a skutki jej wprowadzenia dotyczą, choćby pośrednio, każdego z nas. Celem opracowania jest próba oceny obowiązujących w tym zakresie rozwiązań prawnych. Na potrzeby podjętych badań, analizie poddano obowiązujące ustawodawstwo oraz dorobek literatury przedmiotu.