Ochrona danych osobowych w sprawach karnych a zakres uprawnień przysługujących jednostce w świetle dyrektywy 2016/680 oraz ustawy o ochronie danych osobowych przetwarzanych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości - Boniec-Błaszczyk, Daria (Zeszyt Prawniczy UAM, 2021)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest problematyka ochrony danych osobowych w sprawach karnych w kontekście zakresu uprawnień przysługujących jednostce w świetle dyrektywy 2016/680 oraz ustawy o ochronie danych osobowych przetwarzanych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości. W artykule przedstawiono znaczenie uprawnień osób, których dane dotyczą, dla ochrony danych osobowych w sprawach karnych w świetle podstawowych celów dyrektywy 2016/680. Zasadniczą część artykułu stanowi analiza, której poddano poszczególne uprawnienia statuowane przez dyrektywę 2016/680: prawo dostępu informacji o organie przetwarzającym i warunkach przetwarzania danych, prawo dostępu do danych, prawo do sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych, a także środki ochrony prawnej, poprzez porównanie przewidzianego w dyrektywie 2016/680 wzorca z polską regulacją.