Dostęp do informacji publicznej w zakresie działalności organów stanowiących administracji samorządowej. Studium prawnoporównawcze - Kiziuk, Natalia; Pawłowicz, Jan; Pieniążek, Patryk; Żółkiewska, Jolanta (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Artykuł stanowi podsumowanie najważniejszych regulacji prawa dostępu do informacji publicznej na płaszczyznach prawa międzynarodowego, unijnego, krajowego oraz dwóch wybranych krajów – Republiki Czeskiej i Republiki Federalnej Niemiec. Porównanie regulacji dotyczących prawa dostępu do informacji publicznej jako podstawowego prawa człowieka zostało dokonane za pomocą metody prawnoporównawczej. Drugą część artykułu stanowi przedstawienie badań terenowych przeprowadzonych w wybranych jednostkach organów stanowiących administracji na obszarze całego kraju, w zakresie informacji dotyczących działalności tych organów i ich posiedzeń w czasie pandemii COVID-19 oraz wykonywania w tym czasie zasady jawności działalności organów i ich dostępności dla obywateli.