Zadania administracji publicznej w zakresie polityki społecznej wobec osób starszych – wybrane zagadnienia - Biały, Sebastian (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Przedmiotem artykułu jest realizacja zadań z zakresu polityki społecznej przez administrację publiczną. Podjęta została analiza pojęcia osoby starszej w prawie i naukach pozaprawnych, pojęcie i zasady polityki społecznej wobec osób starszych oraz przepisy ustawy o pomocy społecznej oraz ustaw prowadzających szczególny tryb działania z powodu pandemii COVID-19 oraz agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę. Wyodrębnione i omówione zostały również konkretne formy lokalnej polityki społecznej wobec osób starszych. Publikacja stawia za cel sformułowanie wniosków na temat istniejącego w tym zakresie stanu prawnego.