Ochrona prywatności osób wykonujących zawód komornika sądowego. Zarys problemu - Pieniążek, Patryk (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Zawód komornika sądowego w Polsce ma fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości. Obecne regulacje bez wątpienia pozwalają ingerować w sferę prywatności osób wykonujących niniejszą profesję. Artykuł ma na celu ukazanie relacji, jakie zachodzą pomiędzy prawem do prywatności a zawodem komornika sądowego. Istotne będzie omówienie kwestii prawa do prywatności w polskim porządku prawnym, a także statusu prawnego komornika sądowego oraz ustawowego wyłączenia ochrony prywatności. W opracowaniu została zastosowana metoda dogmatycznoprawna: analizie poddano istniejące uregulowania prawne poprzez odwoływanie się do przypisów oraz piśmiennictwa i orzecznictwa.