Przepis art. 266 § 1a Kodeksu postępowania karnego – zagrożenia i wątpliwości - Łyczewski, Kosma (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Artykuł ma na celu wykazanie zagrożeń i wątpliwości wywołanych przez regulację zawartą w art. 266 § 1a Kodeksu postępowania karnego. Autor porusza kwestie potencjalnej sprzeczności wprowadzonego przepisu z Konstytucją RP i Europejską Konwencją Praw Człowieka, wpływu nowelizacji na wydatki państwa oraz stosowanie innych środków zapobiegawczych, przede wszystkim tymczasowego aresztowania. Zdaniem autora wprowadzona regulacja stwarza ryzyko zbyt dużej swobody interpretacji, co może powodować rozbieżności w jej praktycznym stosowaniu. W opracowaniu są także zawarte rozważania dotyczące celowości zmian w zakresie poręczenia majątkowego oraz konsekwencji ich stosowania w nowej, zmienionej formie.