Europejskie ugrupowanie współpracy terytorialnej. Analiza instrumentu prawnego w wybranych państwach Grupy Wyszehradzkiej - Jacolik, Magdalena (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Artykuł obejmuje tematykę współpracy terytorialnej podejmowanej w formie europejskiego ugrupowania współpracy terytorialnej. Celem badawczym jest jego prawna charakterystyka na gruncie przepisów prawa unijnego. Za cel przyjęto także próbę odpowiedzi na pytanie, jak odnośne ugrupowanie jest uregulowane w Polsce, na Węgrzech i w Republice Słowackiej. W pracy wykorzystano dwie metody badawcze: metodę dogmatycznoprawną oraz prawnoporównawczą. Z przeprowadzonych badań wynika, że uregulowanie EUWT w Polsce, na Węgrzech i w Republice Słowackiej różni się, niemniej występują też elementy analogiczne. Poruszona tematyka jest istotna z punktu widzenia realizacji celów traktatowych przez państwa członkowskie UE, do których należy podejmowanie działań na rzecz rozwoju i spójności. Do tych działań przyczynia się podejmowanie współpracy w formie EUWT.