Poczucie tożsamości (przynależności) narodowej a wolność artystyczna (swoboda twórcza) – kolizja dóbr osobistych i próba jej rozwiązania - Reysner, Marta (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Celem pracy jest rozważenie możliwości rozwiązania kolizji między poczuciem tożsamości narodowej a wolnością artystyczną, dobrami osobistymi o różnym stopniu ugruntowania na płaszczyźnie orzeczniczej i doktrynalnej. Na znaczenie podejmowanej problematyki wpływa fakt, że tematyka dóbr osobistych z perspektywy dobra osobistego w postaci poczucia tożsamości narodowej dopiero od niedawna jest obiektem badawczym rozważań doktrynalnych. Na podstawie literatury przedmiotu oraz orzecznictwa wskazane zostały dwa sposoby usunięcia kolizji praw podmiotowych, tj. zasada pierwszeństwa oraz zasada redukcji. Zaproponowany model wskazuje na słuszność rozstrzygania kolizji na kanwie zasady proporcjonalnej redukcji kolidujących ze sobą praw, przy czym orzeczenie sądu powinno opierać się na wartościach zgodnych z aksjologią konstytucyjną oraz uwzględniać działanie art. 31 ust. 3 Konstytucji RP.