Regulacje wprowadzone nowelizacją Kodeksu wyborczego ze stycznia 2023 r. dotyczące możliwości rejestrowania czynności obwodowych komisji wyborczych a zasada tajności głosowania - Wieczorek, Jakub (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na związek przepisów wprowadzonych w styczniu 2023 r. z zasadą tajności głosowania. W opracowaniu postawiono tezę, że zmienione regulacje mogą prowadzić do naruszania omawianej zasady. W celu ustalenia potencjalnych zagrożeń spowodowanych nowymi przepisami i ich konsekwencji zestawiono polskie orzecznictwo, stanowisko Komisji Weneckiej oraz konstytucjonalistów z nowym brzmieniem art. 42 Kodeksu wyborczego. Odniesiono się również do wcześniejszych przepisów tego aktu regulujących podobne kwestie oraz opinii organów państwowych na ich temat. W wyniku analizy potwierdzono, że nowe przepisy mogą, w określonych sytuacjach, dawać możliwość naruszania zasady tajności głosowania. Ustalenia dokonane w artykule są istotne, biorąc pod uwagę zbliżające się w 2023 r. wybory parlamentarne oraz znaczenie zasady tajności głosowania w polskim systemie wyborczym.