Prawo dostępu do wody w systemie Organizacji Narodów Zjednoczonych i Unii Europejskiej - Galicka, Ilona (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Niniejszy artykuł składa się z czterech części poświęconych różnym aspektom kwestii wody. Najpierw autorka przedstawia współczesne koncepcje i definicje terminu „prawo dostępu do wody”. W drugiej części przedstawiono w jaki sposób prawo jednostki do wody stało się uznanym na arenie międzynarodowej prawem człowieka (potwierdzonym przez rezolucję Zgromadzenia Ogólnego ONZ nr 64/292). Ostatnie dwie części poświęcone zostały analizie głównych wysiłków społeczności międzynarodowej (ze szczególnym uwzględnieniem Organizacji Narodów Zjednoczonych i Unii Europejskiej) na rzecz uznania prawa dostępu do wody za prawo człowieka.