Pytania prejudycjalne do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w praktyce orzeczniczej Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu w latach 2006–2020 - Bończyk, Paulina (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Artykuł dotyczy zagadnienia pytań prejudycjalnych zadawanych przez Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Przedstawiona zostaje ogólna istota pytań prejudycjalnych oraz kluczowe elementy w postępowaniu sądowoadministracyjnym. Następnie zostają omówione pytania prejudycjalne tego sądu w zakresie treści pytań, zawieszenia postępowania oraz wpływu orzeczenia wydanego przez TSUE na orzeczenie kończące postępowanie sądowoadministracyjne. Dokonana zostaje także analiza tychże pytań w aspekcie statystycznym na tle wszystkich sądów krajowych Rzeczpospolitej Polskiej oraz sądów wszystkich państw członkowskich Unii Europejskich.