Prezydent a powołanie Rady Ministrów. Praktyka konstytucyjna - Kruk, Rafał (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Artykuł ten dotyczy roli prawnoustrojowej Prezydenta RP w procesie powoływania Rady Ministrów na gruncie regulacji Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z 2 kwietnia 1997 roku na tle praktyki konstytucyjnej. W pracy poruszono zagadnienia kompetencji Prezydenta we wszystkich przewidzianych przez ustawę zasadniczą trybach tworzenia rządu. Autor dokonał analizy relacji prawnych i ustrojowych między Prezydentem a Sejmem RP w kontekście procedur tworzenia gabinetu. Pozycja ustrojowa głowy państwa determinowana jest także przez czynniki o charakterze politycznym, co zostało uwzględnione.