Wpływ niepełnosprawności testatora na zdolność testowania - Łapińska, Ewa (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Wprost niewypowiedziana w przepisach prawnych regulujących dziedziczenie testamentowe niepełnosprawność spadkodawcy ma istotne znaczenie dla możliwości ukształtowania losów zgromadzonego majątku po śmierci testatora poprzez sporządzenie lub odwołanie aktu ostatniej woli. W związku z tym, celem artykułu jest ukazanie zależności pomiędzy niepełnosprawnością testatora a jego zdolnością testowania. Dokonanie ważnych rozrządzeń testamentowych wymaga posiadania pełnej zdolności do czynności prawnych. W związku z powyższym osoba fizyczna posiadająca ograniczoną zdolność do czynności prawnych lub nieposiadająca zdolności do czynności prawnych została pozbawiona prawa do sporządzenia ważnego oświadczenia woli mortis causa. Ponieważ przesłanką orzeczenia całkowitego lub częściowego ubezwłasnowolnienia są: choroba psychiczna, niedorozwój umysłowy lub innego rodzaju zaburzenia psychiczne, to niepełnosprawny intelektualnie pozbawiony pełnej zdolności do czynności prawnych, nie może uregulować losu swojego majątku w testamencie.