Miejsce zwykłego pobytu spadkodawcy jako łącznik normy kolizyjnej w sprawach spadkowych o charakterze transgranicznym – uwagi na tle wyroku Trybunału Sprawiedliwości z dnia 16 lipca 2020 r., C-80/19 - Pieczaba, Joanna (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki łącznika miejsca zwykłego pobytu spadkodawcy na gruncie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 4 lipca 2012 r. w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń, przyjmowania i wykonywania dokumentów urzędowych dotyczących dziedziczenia oraz w sprawie ustanowienia europejskiego poświadczenia spadkowego. Szczególnej uwadze została poddana kwestia dopuszczalności posiadania przez spadkodawcę w chwili śmierci więcej niż jednego miejsca zwykłego pobytu. Tłem dla poczynionych rozważań jest wyrok Trybunału Sprawiedliwości z dnia 16 lipca 2020 r. (sygn. akt C-80/19).. Autorka zestawia przeciwstawne poglądy doktryny w omawianym zakresie, a także analizuje tezy wynikające z wyroku z 16 lipca 2020 r., dotyczące zastosowania łącznika miejsca zwykłego pobytu zmarłego na gruncie rozporządzenia spadkowego nr 650/2012.