Dopuszczalność wskazania spadkobiercy poprzez odwołanie się do okoliczności pozatestamentowych - Walczak, Dawid Jan (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Artykuł ma na celu analizę zagadnienia dopuszczalności wskazania spadkobiercy poprzez odwołanie się do okoliczności pozatestamentowych. Przepisy Księgi czwartej Kodeksu cywilnego expressis verbis nie dopuszczają takiej możliwości, a zagadnienie to nie spotkało się dotychczas z istotnym zainteresowaniem doktryny. Autor prezentuje regulacje dotyczące ustanowienia spadkobiercy i wykładni testamentu. Zestawione zostały przeciwstawne poglądy w zakresie dopuszczalności takiego rozrządzenia testamentowego, zwłaszcza w kontekście zakresu swobody testowania. Zwieńczeniem artykułu jest wyrażenie przez autora własnego stanowiska na tle przedstawionej argumentacji.