Wysokość opłaty stosunkowej w przypadku „dobrowolnego” spełnienia świadczenia bezpośrednio do rąk komornika sądowego – uwagi na tle wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 28 czerwca 2017 r., P 63/14 - Zieliński, Jakub (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 28 czerwca 2017 roku, P 63/14, mimo swojej pozornej jednoznaczności stał się przedmiotem wyjątkowo szerokiej dyskusji zarówno wśród praktyków, jak i teoretyków prawa. Mimo upływu ponad 4 lat od dnia jego wydania, w praktyce sądowo-komorniczej wciąż nie wykształciła się jednolita linia interpretacyjna, a poszczególne sądy i poszczególni komornicy rozbieżnie interpretują przedmiotowe rozstrzygnięcie. Celem niniejszego opracowania jest zbiorcze przedstawienie zapatrywań doktryny prawa egzekucyjnego i zestawienie poglądów piśmiennictwa z realiami praktyki sądowej oraz podjęcie polemiki z dominującą, jak się wydaje, linią interpretacyjną. Autor, w oparciu o bogate orzecznictwo sądów powszechnych oraz sprawozdania sędziów wizytatorów, nie tylko przedstawi w jaki sposób sądy powszechne interpretują rozstrzygnięcie Trybunału Konstytucyjnego, ale również podda w wątpliwość prawidłowości takiego działania.