Sztuczna inteligencja a wykładnia prawa – propozycja zastosowania systemów AI do ustalania założenia o racjonalnym prawodawcy - Binkowski, Krzysztof (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Sztuczna inteligencja rozwija się dynamicznie i jest coraz bardziej obecna w dyskursie publicznym, stąd powszechniejsze stają się pytania o jej potencjalne zastosowanie w dziedzinie prawa. Celem artykułu jest rozważenie, czy AI jest w stanie usprawnić proces stosowania prawa, a mianowicie ustalanie hipotez struktury głębokiej nauki prawa. Przy tym za problem badawczy uznano kwestię możliwości operacyjnych AI, a więc tego, czy sztuczna inteligencja jest w stanie adekwatnie odtwarzać założenie o racjonalnym prawodawcy. Aby rozważyć powyższe zagadnienie, w pierwszej kolejności przeanalizowano dyskusję na temat definicji sztucznej inteligencji oraz metodologiczne kwestie nauki prawa. Wreszcie w kwestii założenia o racjonalnym prawodawcy odtworzono warunki związane z tym konstruktem i zastanowiono się, czy mógłby powstać system adaptujący to założenie.