Zapobieganie przemocy domowej na przykładzie znowelizowanej procedury „Niebieskie Karty” - Modrzejewska, Klaudia (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Celem procedury „Niebieskie Karty” jest zagwarantowanie bezpieczeństwa osobom doznającym przemocy domowej, a także zapewnienie skutecznej współpracy przedstawicieli instytucji zobowiązanych do reagowania w przypadku wystąpienia przemocy. Raz ujawniony czy zgłoszony fakt występowania przemocy ma uruchomić interdyscyplinarną pomoc. W artykule poddano analizie metody i środki przeciwdziałania przemocy domowej zawarte w procedurze „Niebieskie Karty”, funkcjonującej w polskim prawie od ponad 10 lat. W 2023 r. znowelizowano ustawę o przeciwdziałaniu przemocy domowej – wprowadzono rozwiązania mające na celu natychmiastową pomoc ofiarom przemocy domowej, uszczegółowiono, na czym mają polegać działania interwencyjne. Dzięki nowym przepisom organy państwowe zyskały więcej narzędzi, aby chronić ofiary przemocy.