Deconstructing the Relevance of Universalism in the Context of Human Rights - Bektas, Mehmet (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Potencjalną niemożność zastosowania uniwersalnych praw człowieka można przypisać trzem czynnikom: dekonstrukcji językowej (odmienności znaczenia), rozważaniom moralnym i praktycznemu zastosowaniu. Prawa człowieka to uniwersalne zasady ustanawiające standardy zachowań ludzkich, stale chronione przez prawa krajowe i prawo międzynarodowe. Są powszechnie uznawane za nieodłączne, podstawowe prawa każdej jednostki na całym świecie, niezależnie od wieku, koloru skóry, pochodzenia, języka, religii lub statusu społecznego itd. Artykuł stanowi analizę słownictwa użytego w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka oraz wybranych przepisów Deklaracji z perspektywy językowej, moralnej i pragmatycznej. Głównym celem tekstu jest zaprezentowanie postmodernistycznego punktu widzenia na uniwersalne prawa człowieka i wyjaśnienie go za pomocą narzędzi językoznawczych.