Niedopuszczalność abolicji indywidualnej w polskim porządku prawnym - Woelke, Hubert (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Opracowanie ma na celu zgłębienie istoty instytucji ułaskawienia w obecnie obowiązującym polskim porządku prawnym, określenie jej miejsca w systemie prawnym, zbadanie jej konstrukcji i celów. Przedmiotowe rozważania są przy tym związane z konkretnym i niezwykle istotnym, a przy tym kontrowersyjnym, przypadkiem zastosowania prawa łaski przez prezydenta. Szczególną uwagę poświęcono zatem zbadaniu pod kątem prawnym prawidłowości takiego działania. Ponieważ konsekwencje zastosowania ułaskawienia w tenże sposób są w sposób szczególny związane ze zjawiskiem instrumentalizacji prawa, dokonano ponadto analizy zjawiska również w tym zakresie.