Prawne ujęcie organizowania sportu w Polsce – zarys problematyki - Szatkowski, Mariusz (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Celem artykułu jest analiza podejścia ustawodawcy do zagadnienia organizowania sportu. Organizowanie sportu jest działalnością, która może przysparzać wątpliwości interpretacyjnych. Należy przede wszystkim postawić pytanie, które podmioty w polskim prawie są za tę działalność odpowiedzialne. Decyzja legislacyjna o wprowadzeniu do polskiego systemu prawa aktu, który został w pełni poświęcony materii sportu, nie spowodowała bowiem, że odpowiedź może być jednoznaczna. Ustawodawca dostrzega wiodącą rolę polskich związków sportowych, które jako jedyne organizacje sportowe zostały wyposażone w ustawową kompetencję do organizowania współzawodnictwa sportowego. Takie ujęcie jest jednak zbyt wąskie i nie uwzględnia występującej w polskim sporcie struktury organizacyjnej, w której także i inne podmioty są odpowiedzialne za organizowanie sportu. Ponadto, wątpliwości może wzbudzać kwestia definiowania pojęcia „organizowanie sportu” pod kątem komponentów je współtworzących.