Obowiązki podmiotów finansowych w obszarze cyberbezpieczeństwa w świetle prawodawstwa Unii Europejskiej - Szulc, Aleksandra (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Wybór tematyki artykułu uzasadniony jest procesem aktualizacji ram prawnych dla sektora finansowego w zakresie procesów i standardów odporności cyfrowej w obszarze polityki jednolitego rynku cyfrowego UE. Celem dyskursu jest wyjaśnienie zmian otoczenia prawnego podmiotów finansowych oraz wspólnotowego podejścia do problematyki bezpieczeństwa informacyjnego pod wpływem przekształceń środowiska cyfrowego. Kolejnym jest przegląd wymogów w zakresie cyberbezpieczeństwa tych instytucji. Przy użyciu studiów teoretycznych, metody dogmatyczno-prawnej i analizy dokumentów przeprowadzono analizę wymogów nakładanych na instytucje finansowe w zakresie zapewnienia ochrony i przeciwdziałania cyberzagrożeniom. W obszarze nauk społecznych, szczególnie z zakresu nauk prawnych, występuje szczątkowe zainteresowanie akademickie tą tematyką. Analiza problematyki cyberbezpieczeństwa sektora finansowego zasadniczo stanowi wyłącznie część opracowań traktujących o szeregu zagadnień związanych z otoczeniem technologicznym tej gałęzi gospodarki.