Parental Confirmation of a Child’s Consent to Data Processing - Klisowska, Paulina (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Niniejszy artykuł ma na celu określenie warunków wyrażania zgody na przetwarzanie danych osobowych dzieci, zgodnie z ogólnym rozporządzeniem w sprawie ochrony danych osobowych. Artykuł skupia się na analizie prawa dot. ochrony danych osobowych dzieci wraz ze wskazaniem najważniejszego obecnie problemu z tym związanego: wyrażenie zgody na przetwarzanie danych wymaga co najwyżej kilku kliknięć myszką lub dotknięć ekranu, przez co trudno mówić o jakiejkolwiek faktycznej kontroli administratorów danych nad tym, czy zgoda na przetwarzanie danych osobowych dziecka została wyrażona lub potwierdzona zgodnie z prawem przez osobę do tego uprawnioną. Ponadto nietrudno zauważyć, że młody wiek użytkowników, a także ich nikła świadomość na temat ochrony ich danych i niebezpieczeństw związanych z ich wykorzystaniem sprawiają, że temat omawiany w tekście jest niezwykle istotny i warty poruszenia.