Zgoda na udzielanie świadczeń medycznych wyrażona przez pacjenta w silnym bólu a wyłączenie swobody podjęcia decyzji w rozumieniu art. 82 Kodeksu cywilnego - Fajka, Dominika (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Praca ma na celu omówienie prawa pacjenta do leczenia bólu i prawa do wyrażenia zgody na udzielenie świadczenia zdrowotnego, a także ocenę relewantności prawnej zgody na udzielenie takiego świadczenia, wyrażonej przez pacjenta odczuwającego ból, w odniesieniu do ewentualnego ograniczenia lub wyłączenia swobody podjęcia decyzji w rozumieniu art. 82 Kodeksu cywilnego (k.c.), przy uwzględnieniu aspektów praktycznych realizacji tych praw oraz z uwzględnieniem obowiązków lekarza. Należy bowiem uznać, że stan psychofizyczny, w którym znajduje się pacjent odczuwający silny ból, może być postrzegany jako stan wyłączający swobodę powzięcia decyzji w rozumieniu art. 82 k.c., a co za tym idzie – może mieć znaczący wpływ na ważność udzielonej zgody.