Status prawny parlamentarzystów w kontekście współczesnej polityki Królestwa Hiszpanii - Trzcionkowska, Justyna (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Przedmiotem artykułu są rozważania na temat prawnego statusu hiszpańskich parlamentarzystów. Omówiono hiszpański proces wyborów parlamentarnych oraz istotę mandatów deputowanych i senatorów. W opracowaniu odniesiono się do tradycji konstytucyjnych panujących w Królestwie Hiszpanii – porównano dawne uregulowania ze współcześnie obowiązującymi. Jednocześnie zawrócono uwagę na podstawowe zasady konstytucjonalizmu hiszpańskiego. Przeanalizowano ponadto rolę, działalność oraz wpływ parlamentarzystów hiszpańskich w kontekście kształtowania się współczesnej polityki Hiszpanii.