European Union Taxonomy – Can It Be an Effective Instrument for Legal Protection of Investors Against Greenwashing? - Przydacz, Dominika (Zeszyt Prawniczy UAM, 2025)
Artykuł podejmuje zagadnienia prawne związane z Rozporządzeniem 2020/852 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 18 czerwca 2020 roku w sprawie ustanowienia ram ułatwiających zrównoważone inwestycje, zmieniające rozporządzenie (UE) 2019/2088. Zostało ono przeanalizowane w kontekście zjawiska greenwashingu, celem rozstrzygnięcia, czy może być ono skutecznym instrumentem ochrony prawnej dla inwestorów na rynku produktów finansowych. Przepisy rozporządzania analizowano w perspektywie prawno-dogmatycznej, zgodnie z wykładnią językową, funkcjonalną i systemową, nie pomijając aspektów społecznych i gospodarczych. W tekście podjęto rozważania na temat samego zjawiska greenwashingu i jego kwalifikacji prawnej na gruncie przepisów polskich oraz unijnych. Porównano również sytuację prawną konsumentów oraz inwestorów, skupiając się na zakresie ochrony prawnej, z której obie te grupy mogłyby skorzystać w razie poniesienia szkody.