The Right to Life and the Right to Die—Legal and Ethical Considerations Based on the Jurisprudence of the European Court of Human Rights - Morawiec, Kamila; Przybylak, Maja (Zeszyt Prawniczy UAM, 2025)
Prawo do śmierci to temat budzący silne emocje zarówno w dziedzinie prawa, jak i etyki. Chociaż Europejska Konwencja Praw Człowieka nie gwarantuje go wprost, Europejski Trybunał Praw Człowieka (ETPC) rozpatruje to zagadnienie w kontekście prawa do życia, zakazu nieludzkiego traktowania oraz prawa do prywatności. W ramach artykułu podjęta została analiza orzecznictwa ETPC dotyczącego eutanazji, wspomaganego samobójstwa i zaprzestania uporczywej terapii, ukazująca argumentację stron skarżących, jak również samego ETPC. Omówiono również rolę, jaką państwo odgrywa przy ochronie życia, oraz kwestię braku jednoznacznego obowiązku państw do zagwarantowania prawa do śmierci. Szczególna uwaga została poświęcona problemowi dostępu do procedur prawnych umożliwiających rozpatrzenie wniosków o dokonanie eutanazji i leków przepisywanych w celu popełnienia wspomaganego samobójstwa, a także wynikającym z tego pozytywnym obowiązkom państwa.