Culinary heritage of the Polish-Czech-German borderland as exemplified by Silesian names of noodles
PDF (Język Polski)

Keywords

Silesia
Polish-Czech-German borderland
heritage
cuisine
dialect
motivation of names

How to Cite

Świtała-Trybek, D., & Przymuszała, L. (2023). Culinary heritage of the Polish-Czech-German borderland as exemplified by Silesian names of noodles. Bohemistyka, 23(2), 255–274. https://doi.org/10.14746/bo.2023.2.7

Abstract

The aim of the article is to show the culinary heritage of the Polish-Czech-German borderland as exemplified by Silesian names of noodles. 71 dialect lexemes were analyzed in the text; their origin and motivation were discussed. Several motivational groups have been distinguished: names relating to the method of preparing the dish; names referring to its main ingredient; names indicating the organoleptic properties of the noodles (colour, shape, texture) and their connection with the region or country. Some examples of noodle names are loans from German and Czech, pointing to a common culinary heritage.

   The text is based on old and new ethnographic sources, dialect dictionaries and field materials collected in the last few years in the area of Silesia and Opole Provinces.

https://doi.org/10.14746/bo.2023.2.7
PDF (Język Polski)

References

Babiński G., 1994, Pogranicze etniczne, pogranicze religijne. Modele wychowania dla pluralizmu, „Przegląd Religioznawczy”, nr 3, s. 31–41.

Bańkowski A., 2000, Etymologiczny słownik języka polskiego, t. I, Warszawa.

Buchta Z., Peterková E., Rucki M., Wenzlová A., 2009, Hornická kuchařka z Ostravska. Co se vařilo a vaři, Opava.

Davidis H., 1893, Praktisches Kochbuch für die gewöhnliche und feinere Küche: mit besonderer Berücksichtigung der Unfängerinnen und angehenden Haus- frauen, Bielefeld–Leipzig.

Dluhošová R., 2015, Kulinární dědictví v translatologii aneb Úskalí prěkladatele gastronomických textů s výskytem regionálních a tradičních pokrmů, [w:] I. Korbelářová a kolektiv, Kulinární kultura a kulinární dědictví Slezska a střední Evropy. Východiska, metody, interdisciplinarita, Opava, s. 227–236.

Janák D., Paulíček M., 2020, Jídlo jako prvek sociální identity a tradice, [w:] D. Janák a kolektiv, Jídlo není jenom »Neco k jídlu«, [w:] Tradiční stravo- vání a pokarmy jako součást regionální identity ve vedomí a paměti současné společnosti, Opava, s. 31–48.

Kejřová A., 1923, Dělnická kuchařka, Praha.

Kiereś M., 2018, Tradycje kulinarne Beskidów i Śląska Cieszyńskiego, [w:] Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, red. H. Szymanderska, Katowice, s. 133–143.

Knedlík – Kloß – Knödel aneb Knedlíkové nebe. Sborník příspěvků a receptů, 2009, red. E. Dittertová, Cheb.

Koelling H., 1903, Absonderliche Sitten, Gebraüche und Anschauungen des oberschlesischen Volkes, „Mitteilungen der Schlesischen Geselschaft für Volks- kunde”, Band V.

Korbelářová I., 2015, Kulinární kultura a kulinární dědictví Slezska a střední Evropy, [w:] I. Korbelářová a kolektiv, Kulinární kultura a kulinární dědictví Slezska a střední Evropy. Východiska, metody, interdisciplinarita, Opava, s. 7–17.

Korbelářová I., 2018, Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů, [w:] »Jabłka zaś ziemne a po teraź- niejszemu kartofle«. Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i te- raźniejszości, red. J. Nowosielska-Sobel, R. Nowakowski, Wrocław–Kra- ków, s. 189–205.

Korbelářová I., Žáček R., 2020, Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?, [w:] »Głodnemu chleb na myśli«. O znaczeniu politycznym, gospodarczym, społecznym i kulturowym zboża na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska, red. J. Nowosielska-Sobel, G. Strauchold, R. Nowakowski, Wrocław, s. 293–316. DOI: https://doi.org/10.12797/9788381383264.16

Korzeniowska W., 1993, Codzienność wsi rejencji opolskiej w aspekcie zachodzących przemian (1869–1914), Opole.

Králová J., 1961, Vánoční zvyky a štědrovečerní jídla na Těšínsku koncem minulého století, „Těšínsko” 16–17, s. 21–22.

Králová J., 1981, Ze starosvetské lidové kuchyne na Tešínsku, „Tešínsko”, s. 30.

Kuchnia czeska. Tradycje, zwyczaje, ulubione potrawy, przepisy, 2014, red. J. Eliá- šek, Český Krumlov.

Lompa J., 1858, Złota rodzinna książka czyli Najwyborniejszy skarb domowy, dla wszelkich stanów służący i zewsząd za skuteczny uznany, Leszno.

Malicki L., 2004, Zarys kultury materialnej górali śląskich. Materiały do kultury społecznej górali śląskich, Katowice.

Nasz A., 1964, Tradycyjna kultura wsi powiatu opolskiego i jego współczesne relikty, [w:] Powiat opolski. Szkice monograficzne, red. J. Madeja, Opole, s. 41–68.

Ondrusz J., 2016, Pożywienie ludu cieszyńskiego, [w:] Płyniesz Olzo. Monografia kultury ludowej Śląska Cieszyńskiego, red. D. Kadłubiec, Czeski Cieszyn, s. 491–515.

Ondrusz J., 1972, Pożywienie ludu cieszyńskiego, [w:] Płyniesz Olzo... Zarys kultury materialnej ludu cieszyńskiego, red. D. Kadłubiec, Ostrawa, s. 175–201.

Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví v českých zemích, 2020, ed. I. Korbelářová, R. Dluhošová, J. Sobotková, Opava.

Przymuszała L., 2018, Motywacja gwarowych nazw zup (na przykładzie materiału śląskiego), [w:] Historia języka, dialektologia i onomastyka w nowych kontekstach interpretacyjnych, red. R. Przybylska, M. Rak, A. Kwaśnicka-Janowicz, Kraków, s. 353–366.

Przymuszała L., Świtała-Trybek D., 2021, Leksykon dziedzictwa kuli- narnego Śląska, Opole.

Rettigová M. D., 1868/2022, Domácí kuchařka. Online: mlp.cz [dostęp 26.01. 2022]. [Znění tohoto textu vychází z díla Domácí kuchařka tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Jar. Pospíšila v roce 1868: Mag. Dob. Rettigová, Domácí kuchařka. Praha: Jar. Pospíšil, 1868, 522 s.]

Simonides D., 2009, Wielokulturowość Śląska – model europejski, [w:] Wielokulturowość na Śląsku Opolskim, Litwie, Białorusi i Ukrainie. Z badań nad pograniczem etnicznym, red. T. Smolińska, Opole, s. 47–56.

Szołtysek M., 2003, Kuchnia śląska. Jodło, historia, kultura, gwara, Rybnik.

Szromba-Rysowa Z., 1978, Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku, Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk.

Szromba-Rysowa Z., 1984, Biesiady wiejskie, „Etnografia Polska” 28, z. 1, s. 105–130.

Świtała-Trybek D., Przymuszała L., 2018, »Dobry żur, kiej w nim szczur« Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury, Opole.

Vašák J., 2014, Regionální kuchařka z Čech, Moravy a Slezska, Praha.

Vašák J., 2001, Regionální pokrmy Čech, Moravy a Slezska od A (Adamov) do Ž (Žďár), Praha.

Wallis S., 1960, Przysłowia i »pogodki« ludowe na Górnym Śląsku, Wrocław.

Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań.

Wurst M., Kochbuch für Schule und Haus. Auf Grund praktischer Erfahrungen zusammengestellt, Zalenze O–S. 1910.

Wysłouchowa M., 1896, Przyczynki do opisów wsi Wisły w Cieszyńskiem, „Lud”, s. 126–141.

Żarski W., 2012, Tożsamość kulinarna na Śląsku, [w:] Śląskie pogranicza kultur, t. 1, red. M. Ursel, O. Taranek-Wolańska, Wrocław, s. 169–185.

Żywirska M., 1964, Pożywienie, [w:] Zarys kultury górniczej. Górny Śląsk, Zagłębie Dąbrowskie, red. J. Ligęza, M. Żywirska, Katowice, s. 100–111.