Współczesne zróżnicowanie używanych przez Polaków nazw ‘galarety z mięsa’
pdf

Słowa kluczowe

geografia lingwistyczna
język polski
nazwy potraw

Jak cytować

Osowski, B. (2022). Współczesne zróżnicowanie używanych przez Polaków nazw ‘galarety z mięsa’. Gwary Dziś, 15, 163–172. https://doi.org/10.14746/gd.2022.15.16

Abstrakt

Artykuł prezentuje określenia pewnego dania – ‘galarety z mięsa’. Skupiono się na nazwach dyferencyjnych wobec polszczyzny ogólnej (np. galart, zylc, studzienina, tymbalik). Zaprezentowano ich frekwencję oraz zasięg terytorialny. Stan współczesny (materiał zebrano za pomocą ankiety internetowej w latach 2019–2020) skonfrontowano z danymi starszymi, sprzed 50 lat, dzięki czemu uzyskano obraz zaszłych zmian językowych. Na podstawie kwerendy leksykograficznej oraz analizy rozprzestrzenienia społecznego wskazano regionalizmy, takie jak galart.

https://doi.org/10.14746/gd.2022.15.16
pdf

Bibliografia

Barowicz T. (2007), Polskie kuchnie regionalne, Warszawa.

Berger S. i in. (1987), Kuchnia polska, Warszawa.

Bielska-Krawczyk J. (2011), Szary człowiek, szara rzeczywistość (wizja życia w PRL-u na podstawie nie tylko Zbyluta Grzywacza i Stanisława Barańczaka), [w:] Barwa w języku, literaturze i kulturze 2, red. nauk. E. Komorowska i D. Stanulewicz, Szczecin, s. 159–166.

Bystroń J. (1960), Dzieje obyczajów w dawnej Polsce. Wiek XVI–XVIII, t. 2, Warszawa.

Czerniecki S. (1682), Compendium fernculorum, albo zebranie potraw, Kraków.

Dąbrowska M. (1988), Na wsi wesele. Opowiadania, Warszawa.

Kasprzyk-Chevriaux M. (2021), Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa,Wołowiec.

Kitowicz J. (1985), Opis obyczajów za panowania Augusta III, wstęp M. Dernałowicz, Warszawa.

Kostecka-Sadowa A. (2016), Zasięgi leksykalne zapożyczeń wschodniosłowiańskich w gwarach polskich, „Gwary Dziś” 8, s. 35–56.

Kucharz doskonały, pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem..., z franc. przeł. W. Wielądka, wyd. 2 popr., Warszawa 1786.

Kuchnia, „Nasza Historia. Wydanie specjalne”: Kuchnia. Historyczne przepisy, smaki, tradycje, nr 1, 2015.

Kuźmiński A. (2012), Biskupizna ze smakiem. Przewodnik kulinarny po kuchni biskupiańskiej, Krobia.

Lajf, https://lajf.info/o-tymbalikach-dryglach-galercie-i-innych-auszpikach/, 18.02.2022.

Lista, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/galart-zimne-nozki-studzienina,18.02.2022.

Łozińscy M. i J. (2013), Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje, Warszawa.

Pelcowa H. (2019), Ludowe nazewnictwo kulinarne w interpretacji pokoleniowej (na wybranych przykładach z Lubelszczyzny), „Poradnik Językowy”, z. 1, s. 33–43.

Pelcowa H. (2020), Nazwy potraw w gwarach Lubelszczyzny (na wybranych przykładach), [w:] Verba multiplicia, veritas una. Prace dedykowane Profesor Alicji Pihan-Kijasowej, t. 2, red.

T. Lisowski, P. Michalska-Górecka, J. Migdał, A. Piotrowska-Wojaczyk, A. Sieradzki, Wydawnictwo „Poznańskie Studia Polonistyczne”, Poznań, s. 103–118.

Próchniewicz D. (2015), Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warszawy i Mazowsza, Ożarów Mazowiecki.

Przybylak Z. (2009), Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska, czyli od poliwek i golców pookrasy i pierniki, Poznań.

Rembiszewska D. (2019), Z lokalnych zapożyczeń wschodniosłowiańskich w gwarach polskich – dryhle ‘galareta’, „Prace Filologiczne” 74, s. 213–219. https://doi.org/10.32798/pf.460 DOI: https://doi.org/10.32798/pf.460

Rembiszewska D., Siatkowski J. (2021). Pogranicze polsko-wschodniosłowiańskie. Studia wyrazowe, cz. 2, Warszawa.

Smyl J. (1969), Polskie gwarowe nazwy galarety, „Prace Filologiczne” 19, s. 227–230.

Tarnowska B. (2015), Polska kuchnia regionalna. Smak tradycji, Bełchatów.

Wykop, https://www.wykop.pl/wpis/37653603/jak-sie-nazywa-ta-potrawa-ku-mojemu-zdziwieniuw-i/, 18.02.2022.

Żywczak K. (2013), Polska kuchnia regionalna, Warszawa.