Abstract
The aim of the article is semantic and genetic characterization of Kuyavia names of potato dishes. It allows not only to explain the motivation and origin of the analyzed units but to recreate the image of a former village, its culture, traditions, beliefs, knowledge and culinary skills as well as the history of Kuyavia. The names of the dishes are undoubtedly a mine of information about the region because it is impossible to understand their cultural heritage without referring to the earlier generations’ experiences and knowledge of the world stored in the language, specifically in its lexical layer.
References
Basara A., Basara J. (1992), Polska gwarowa terminologia rolnicza. Przygotowanie gleby, uprawa ziemniaków, Kraków.
Batko-Tokarz B. (2021), Czego o jedzeniu i kulinariach dowiadujemy się z tematycznych klasyfikacji słownika, [w:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, red. R. Przybylska, D. Ochmann, Kraków.
Boryś W. (2008), Słownik etymologiczny języka polskiego, Kraków. duden.de, dostęp 14-20.01.2022.
Encyklopedia powszechna, t. IV, red. R. Łąkowski, Warszawa1987.
Furdal A. (1967), Z polskich regionalizmów słownikowych i składniowych, „Zeszyty Naukowe WSP w Opolu. Językoznawstwo”, z. 3, s. 23–31.
Higman B.W. (2012), Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat, przeł. A. Kunicka, Warszawa.
Kalinowska D. (2014), Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej, Włocławek.
Kalinowska D. (2019), Wigilia po kujawsku. Pokoleniowe przemiany kulinarne, Włocławek.
Kopaliński W. (2000), Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych z almanachem, Warszawa.
Kowalska-Lewicka A., Szromba-Rysowa Z. (1976), Pożywienie, [w:] Etnografia Polski. Przemiany kultury ludowej, t. I, red. W. Paprocka, M. Biernacka, Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk, s. 353–358.
Kuberska K., Linda K. (2006), Chłopskie jadło, czyli tradycyjne polskie pożywienie, [w:] Edukacja regionalna, red. A.W. Brzezińska, A. Hulewska, J. Słomska, Warszawa, s. 331–338.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Gotowe dania i potrawy, www.gov.pl, 12.01.2022.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Lista produktów tradycyjnych, www.gov.pl, 12.01.2022.
Orłowska M. (brw.), Regionalna kuchnia polska. Kujawy, Kielce.
Piotrowicz A., Witaszek-Samborska M. (2018), Słownictwo gwary miejskiej Poznania w ujęciu tematycznym, Poznań.
Przęczek-Kisielak S. (2021), Źródła do badań krakowskiego słownictwa kulinarnego w ujęciu historycznym, [w:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, red. R. Przybylska, D. Ochmann, Kraków, s. 57–102.
Rak M. (2021) Kulinarne kulturemy – podhalańskie, polskie, słowiańskie. Zarys problematyki, [w:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, red. R. Przybylska, D. Ochmann, Kraków, s. 159–173.
Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych, https://rcin.org.pl, 15.01.2022.
Słownik gwary i kultury Kujaw, red. Z. Sawaniewska-Mochowa, t. I, Bydgoszcz 2017.
Słownik gwary i kultury Kujaw (kartoteka).
Łukaszewicz A.B. (2014), Słownik gwary kujaw wschodnich, wyrazów dawniej używanych, porzekadeł i powiedzonek, Włocławek–Kowal.
Sikora K. (2021), Chłopskie jadło – na pobojowisku stereotypów i kulturowych nieporozumień, [w:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, red. R. Przybylska, D. Ochmann, Kraków, s. 175–201.
Słownik języka polskiego PWN, https://sjp.pwn.pl, 14–15.01.2022, 23–24.01.2022,11.02.2022. DOI: https://doi.org/10.1055/a-1699-0800
Słomka J. (1912), Pamiętniki włościanina od pańszczyzny do dni dzisiejszych, przedm. F. Bujak, Kraków.
Słownik języka polskiego, t. 1–11, red. W. Doroszewski, Warszawa 1958–1969, http://doroszewski.pwn.pl,24.01.2022.
Anusiewicz J., Skawiński J. (1966), Słownik polszczyzny potocznej, Warszawa–Wrocław.
Szelągowska G. (2015), Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego, Toruń.
Uniwersalny słownik języka polskiego, t. 1–4, red. S. Dubisz, Warszawa 2003.
Wielki słownik języka polskiego, red. P. Żmigrodzki, Kraków 2007–, https://wsjp.pl,14.12.2021, 9.01.2022, 14–16.01.2022, 22–24.01.2022.
wikipedia.org, 9.01.2022, 15.01.2022 [babka ziemniaczana, kuchnia ochweśnicka].
wyborcza.pl/torun, 15.01.2022 [tod, Pyzok i ciasto marchewkowe, nasze nowe przysmaki na liście, „Gazeta Wyborcza” Toruń, 13.07.2017].
Żarski W. (2008), Książka kucharska jako tekst, Wrocław.
License
Copyright (c) 2022 Anna Paluszak-Bronka
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nd/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors
Authors of texts accepted for publication in „Gwary Dziś" are required to complete, sign and return to the editor's office the Agreement for granting a royalty-free license to works with a commitment to grant a CC sub-license.
Under the agreement, the authors of texts published in „Gwary Dziś" grant the Adam Mickiewicz University in Poznań a non-exclusive, royalty-free license and authorize the use of Attribution-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-ND 4.0) Creative Commons sub-license.
The authors retain the right to continue the free disposal of the work.
Users
Interested Internet users are entitled to use works published in „Gwary Dziś" since 2016 under the following conditions:
- attribution - obligation to provide, together with the distributed work, information about the authorship, title, source (link to the original work, DOI) and the license itself.
- no derivatives - the work must be preserved in its original form, without the author's consent it is not possible to distribute the modified work, such as translations, publications, etc.
Copyrights are reserved for all texts published before 2015.
Miscellaneous
Adam Mickiewicz University in Poznań retains the right to magazines as a whole (layout, graphic form, title, cover design, logo etc.).