A contemporary variation in the names used by Poles to indicate ‘meat jelly’
pdf (Język Polski)

Keywords

linguistic geography
Polish language
names of dishes

How to Cite

Osowski, B. (2022). A contemporary variation in the names used by Poles to indicate ‘meat jelly’. Gwary Dziś, 15, 163–172. https://doi.org/10.14746/gd.2022.15.16

Abstract

The article presents the terms of a dish, namely ‘aspic’. The focus was on names that differ from the general Polish language (e.g. galart, zylc, studzienina, tymbalik). Their frequency and territorial range have been presented. The current state (the material was collected via an online survey in 2019-2020) was confronted with older data from 50 years ago, owing to which a picture emerged of the linguistic changes that took place. On the basis of the lexicographic query and social spread, regionalisms such as galart have been identified.

https://doi.org/10.14746/gd.2022.15.16
pdf (Język Polski)

References

Barowicz T. (2007), Polskie kuchnie regionalne, Warszawa.

Berger S. i in. (1987), Kuchnia polska, Warszawa.

Bielska-Krawczyk J. (2011), Szary człowiek, szara rzeczywistość (wizja życia w PRL-u na podstawie nie tylko Zbyluta Grzywacza i Stanisława Barańczaka), [w:] Barwa w języku, literaturze i kulturze 2, red. nauk. E. Komorowska i D. Stanulewicz, Szczecin, s. 159–166.

Bystroń J. (1960), Dzieje obyczajów w dawnej Polsce. Wiek XVI–XVIII, t. 2, Warszawa.

Czerniecki S. (1682), Compendium fernculorum, albo zebranie potraw, Kraków.

Dąbrowska M. (1988), Na wsi wesele. Opowiadania, Warszawa.

Kasprzyk-Chevriaux M. (2021), Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa,Wołowiec.

Kitowicz J. (1985), Opis obyczajów za panowania Augusta III, wstęp M. Dernałowicz, Warszawa.

Kostecka-Sadowa A. (2016), Zasięgi leksykalne zapożyczeń wschodniosłowiańskich w gwarach polskich, „Gwary Dziś” 8, s. 35–56.

Kucharz doskonały, pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem..., z franc. przeł. W. Wielądka, wyd. 2 popr., Warszawa 1786.

Kuchnia, „Nasza Historia. Wydanie specjalne”: Kuchnia. Historyczne przepisy, smaki, tradycje, nr 1, 2015.

Kuźmiński A. (2012), Biskupizna ze smakiem. Przewodnik kulinarny po kuchni biskupiańskiej, Krobia.

Lajf, https://lajf.info/o-tymbalikach-dryglach-galercie-i-innych-auszpikach/, 18.02.2022.

Lista, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/galart-zimne-nozki-studzienina,18.02.2022.

Łozińscy M. i J. (2013), Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje, Warszawa.

Pelcowa H. (2019), Ludowe nazewnictwo kulinarne w interpretacji pokoleniowej (na wybranych przykładach z Lubelszczyzny), „Poradnik Językowy”, z. 1, s. 33–43.

Pelcowa H. (2020), Nazwy potraw w gwarach Lubelszczyzny (na wybranych przykładach), [w:] Verba multiplicia, veritas una. Prace dedykowane Profesor Alicji Pihan-Kijasowej, t. 2, red.

T. Lisowski, P. Michalska-Górecka, J. Migdał, A. Piotrowska-Wojaczyk, A. Sieradzki, Wydawnictwo „Poznańskie Studia Polonistyczne”, Poznań, s. 103–118.

Próchniewicz D. (2015), Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warszawy i Mazowsza, Ożarów Mazowiecki.

Przybylak Z. (2009), Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska, czyli od poliwek i golców pookrasy i pierniki, Poznań.

Rembiszewska D. (2019), Z lokalnych zapożyczeń wschodniosłowiańskich w gwarach polskich – dryhle ‘galareta’, „Prace Filologiczne” 74, s. 213–219. https://doi.org/10.32798/pf.460 DOI: https://doi.org/10.32798/pf.460

Rembiszewska D., Siatkowski J. (2021). Pogranicze polsko-wschodniosłowiańskie. Studia wyrazowe, cz. 2, Warszawa.

Smyl J. (1969), Polskie gwarowe nazwy galarety, „Prace Filologiczne” 19, s. 227–230.

Tarnowska B. (2015), Polska kuchnia regionalna. Smak tradycji, Bełchatów.

Wykop, https://www.wykop.pl/wpis/37653603/jak-sie-nazywa-ta-potrawa-ku-mojemu-zdziwieniuw-i/, 18.02.2022.

Żywczak K. (2013), Polska kuchnia regionalna, Warszawa.