Rozmowy sześciostronne – dyplomatyczne wyzwanie wobec problemu denuklearyzacji Półwyspu Koreańskiego

Main Article Content

Grażyna Strand

Abstrakt

Rozmowy sześciostronne prowadzone między Koreą Północną, Koreą Południową, Stanami Zjednoczonymi, ChRL, Rosją i Japonią na temat denuklearyzacji Półwyspu Koreańskiego rozpoczęły się pod koniec sierpnia 2003 r. Ich celem jest przekonanie Pjongjangu do rezygnacji z programu nuklearnego w zamian za międzynarodową pomoc gospodarczą. Pomimo wielu deklaracji Korea Północna nie zrezygnowała ze swoich atomowych aspiracji i nie zamknęła reaktora w głównym ośrodku północnokoreańskiego programu jądrowego w Yŏngbyŏn. Publiczne oświadczenie Korei Północnej o posiadaniu broni jądrowej w 2002 r., a następnie przeprowadzenie prób atomowych w 2006 r. i 2009 r. pokazało, że szantaż nuklearny jest metodą prowadzenia polityki umożliwiającą funkcjonowanie północnokoreańskiego reżimu.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Strand, G. (2015). Rozmowy sześciostronne – dyplomatyczne wyzwanie wobec problemu denuklearyzacji Półwyspu Koreańskiego. Przegląd Strategiczny, (7), 293-303. https://doi.org/10.14746/ps.2014.1.22
Dział
Stosunki międzynarodowe

Bibliografia

  1. Albright M. (2005), Pani sekretarz stanu, Warszawa.
  2. Bayer J., Dziak W.J. (2006), Korea & Chiny. Strategia i polityka, Warszawa.
  3. Buzo A. (1999), The Guerilla Dynasty. Politics and Leadership In North Korea, London-New York.
  4. Cha V.D. (2012), The Impossible State: North Korea, Past and Future, New York.
  5. Cha V.D., Kang D.C. (2003), Nuclear Korea: A Debate on Engagement Strategies, New York.
  6. Fischer D. (1997), History of the International Atomic Energy Agency, Vienna.
  7. Fisher S. (2006), Axis of Evil World Tour: An American’s Travels in Iran, Iraq, and North Korea, New York.
  8. Flint C. (2011), Introduction to Geopolitics, New York.
  9. Levin N.D., Han Y.S (2002), Sunshine in Korea. The South Korean Debate over Policies Toward North Korea, Santa Monica CA.
  10. Oberdorfer D. (2001), The Two Koreas: A Contemporary History, New York.
  11. Schell J. (2007), The Seventh Decade: The New Shape of Nuclear Danger, New York.
  12. The Military Balance 2002–2003 (2002), International Institute for Strategic Studies, London.
  13. Wit J.S., Poneman D., Gallucci R.L. (2004), Going Critical: The First North Korea Nuclear Crisis, Washington D.C.
  14. Grinter L.E. (2008), The Six-Party Talks and the Future Denuclearization and Rehabilitation of North Korea, „Pacific Focus”, Vol. 23, No. 3.
  15. Haliżak E. (2004), Regionalny kompleks bezpieczeństwa Azji Północno-Wschodniej, „Żurawia Papers”, zeszyt 3.
  16. Hong S.J. (2003), North Korean Nuclear Crisis: Prospects and Policy Directions, „East Asian Review”, Vol. 15, No. 3.
  17. Kim J.H. (2011), Toward a Comprehensive Understanding of North Korea’s Nuclear Conundrum: The Six Parties in Complex Interdependence from 2002 to 2008, „Asian Politics & Policy”, Vol. 3, No. 2.
  18. Koh B.C. (2003), Six Party Talks: The Last Chance for Peace? , „East Asian Review”, Vol. 15, No. 4.
  19. Perry W.J. (2006), Proliferation on the Peninsula: Five North Korean Nuclear Crises, „The Annals of the American Academy of Political and Social Science”, Vol. 78, No. 607.
  20. Twomey Ch. (2008), Explaining Chinese Foreign Policy toward North Korea: Navigating between the Scylla and Charybdis of Proliferation and Instability, „Journal of Contemporary China”, Vol. 17, No. 56.
  21. Analiza nt. obecnej sytuacji na Półwyspie Koreańskim i uwarunkowań międzynarodowych konfliktu (2011), Biuro Bezpieczeństwa Narodowego, Departament Analiz Strategicznych, Warszawa.
  22. Hecker S. (2010), A Return Trip to North Korea’s Yongbyon Nuclear Complex, Siegfried Center for International Security and Cooperation, Stanford University, http://iis-db.stanford.edu/pubs/23035/HeckerYongbyon.pdf. (10.06.2013).
  23. Heo U. (2006), North Korea Nuclear Test: Cause, Implications and Prospects, Praeger Security International, http://psi.praeger.com/commentary/commentary.aspx. (10.06.2013).
  24. Naukowiec ujawnia nuklearne zbrojenia Korei Północnej (2010), „Gazeta Wyborcza”, 21.11.2010, http://wyborcza.pl/1,76842,8692386,Naukowiec_ujawnia_nuklearne_zbrojenia_Korei_Polnocnej.html. (10.06.2013).
  25. North Korea Sanctions: Resolution 1718 Versus Resolution 1874 (2009), U.S. Department of State, Diplomacy in Action, http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2009/06a/124709.htm. (10.06.2013).
  26. Wysłannik USA w Korei Północnej (2002), „Gazeta Wyborcza”, http://wyborcza.pl/,75248,1047376.html. (10.06.2013).