Pressto.

Nagłowek strony

Przeobrażenia w posłudze polskich braci oblatów na misjach w świetle artykułów publikowanych w dwumiesięczniku „Misyjne Drogi”

Marcin Wrzos

DOI: http://dx.doi.org/10.14746/amp.2016.21.10

Abstrakt


The article analyzes the contents of the review „Misyjne Drogi”, published by the Polish MIssionary Oblates of Mary Immaculate, with special focus on the theme of Oblate Brothers and their participation in missionary works of the Congregation. The changing image of the ministry of brothers is described according to three periods: 1983-1994, 1995-2011, 2012-2015. The articles published during the first period spoke mostly about brothers performing auxiliary tasks of farmer, construction worker, nurse etc. As the years passed, the authors have focused more on the direct participation of Oblate brothers in the ministry of evangelisation, on equal terms with Oblate priests.

Słowa kluczowe


lay brother; oblates; mission; missionary magazine; „Misyjne Drogi”

Pełny tekst:

Bibliografia


Chrószcz, Alojzy. 2010. „Poświęcenie nowej katedry w Yokadouma w Kamerunie.” Misyjne Drogi 28.6: 18-21.

Dąbrowski, Michał. 1984a. „Pięćdziesiąt lat wśród Indian i Eskimosów.” Misyjne Drogi 2.1: 28-36.

Dąbrowski, Michał. 1984b. „Misje na Północy dzisiaj.” Misyjne Drogi 2.1: 44

Dąbrowski, Michał. 1985. „Papież oddał całe swoje serce ludowi kanadyjskiemu.”, Misyjne Drogi 3.2: 23.

Dąbrowski, Michał. 1987. „Gościliśmy u nas Księdza Prymasa.” Misyjne Drogi 5.3: 36-37.

Ferrara, Nicola. 1997. „Ożywiał go duch służby.” Misyjne Drogi 15.4: 13-15.

Głowacki, Leonard. 1984a. „Sekret bezrękiego brata – cz. 1.” Misyjne Drogi 2.1: 37-39.

Głowacki, Leonard. 1984b. „Sekret bezrękiego brata – cz. 2.” Misyjne Drogi 2.2: 54-58.

Głowacki, Leonard. 2007. „Szukając pracy, znalazł powołanie.” Misyjne Drogi 25.4: 34-36.

Guzik, Bogusław. 1994. „Nasza wspólnota seminaryjna.” Misyjne Drogi 12.4: 37-38.

Jankowicz, Stanisław. 2010. „Naszym życiem jest Ewangelia.” Misyjne Drogi 28.6: 34-37.

Kloch, Daniel. 1995. „Szkoła gospodarności.” Misyjne Drogi 13.4: 31.

Kloch, Daniel. 1998. „W prenowicjacie i nie tylko.” Misyjne Drogi 16.5: 26.

Kloch, Daniel. 2001. „Powstaje nowa wspólnota katolicka.” Misyjne Drogi 19.5: 28.

Kloch, Daniel. 2008. „Trzeba zaufać Bożemu Miłosierdziu.” Misyjne Drogi 26.2: 33.

Kupka, Alfons. 1985. „57 lat w służbie misji.” Misyjne Drogi 3.4: 26-30.

Kupka, Alfons. 1989. „Brat Stanisław Wyryma.” Misyjne Drogi 7.1: 51.

Kurek, Antoni. 1984a. „Specjaliści od misji najtrudniejszych.” Misyjne Drogi 2.1: 14-21.

Kurek, Antoni. 1984b. „W płomieniach Cejlonu.” Misyjne Drogi 2.2: 20-25.

Kurek, Antoni. 1984c. „Oblacka misja w RPA.” Misyjne Drogi 2.3: 12-15.

Kuźma, Jerzy. 2015. „Brat ortopeda.” Misyjne Drogi 34.1: 23-24.

Lorenc, Mariusz. 1994. „Nasza budowa rośnie.” Misyjne Drogi 12.3: 36-37.

Lorenc, Mariusz. 1997a. „Wśród robotników leśnych” Misyjne Drogi 15.2: 26-27.

Lorenc, Mariusz. 1997b. „Moja pierwsza kaplica.” Misyjne Drogi 15.5: 30.

Olszewski, Mirosław. 2013. „Bezręki kowal.” Misyjne Drogi 32.5: 36-37.

Orzechowski, Tomasz. 2001. „Moja mała cząstka.” Misyjne Drogi 19.5: 50.

Puchała, Waldemar. 1989. „Wśród plemienia Dogrib.” Misyjne Drogi 7.2: 38.

Ramisy, Christian. i Wrzos, Marcin. 2009. „Jestem potrzebny jako brat zakonny.” Misyjne Drogi 27.3: 50.

Rosa, Grzegorz. 1993. „Kościoły, kaplice, domy…” Misyjne Drogi 11.2: 39.

Rosa, Grzegorz. 1996. „Z północy na południe i z powrotem.” Misyjne Drogi 14.1: 27.

Rosa, Grzegorz. 2002. „Na chwałę Bożą i dla dobra braci.” Misyjne Drogi 20.4: 50.

Rosa, Grzegorz. 2011. „Grzegorz budowniczy.” Misyjne Drogi 30.4: 54.

Różański, Jarosław. 1991. „Montreal bramą do wielu narodów.” Misyjne Drogi 9.4: 18-19.

Sajewicz, Jan. 1989. „Tam ludzie stawali się lepsi, kędy my przeszli.” Misyjne Drogi 7.4: 52-54.

Serwin, Marcin. 2013. „Nie zasłaniają Jezusa.” Misyjne Drogi 32.5: 20-21.

Silva, Anzelm. i Quintus, Bernard. 1989. „Brat Stanisław Wyryma OMI.” Misyjne Drogi 7.2:

Szymczycha, Kazimierz. 2013. „Nieodzowna pomoc.” Misyjne Drogi 32.5: 16-19.

Waas, Shivantha. 2004. „Pozdrawiamy serdecznie.” Misyjne Drogi 22.3: 13.

Wolnik, Zygmunt. 1993. „Przeżyliśmy kolejny cyklon.” Misyjne Drogi 11.3: 39.

Wolnik, Zygmunt. 1994. „Niespotykany cyklon.” Misyjne Drogi 12.3: 35-36.

Wrzos, Marcin. 2013. „Napromieniowany miłością.” Misyjne Drogi 32.5: 34-35.

Zapłata, Walenty. 1983. „Brat Stanisław.” Misyjne Drogi 1.3: 28-29.

Zielenda, Krzysztof. 2013. „Misjonarz, który nie głosił kazań.” Misyjne Drogi 32.5: 32-33.

Ziomek, Jacek. 2011. „Baba Simon czyli ojciec Simon.” Misyjne Drogi 29.2: 34-36.

Ziomek, Jacek. 2011. „Gdy lato trwa cały rok.” Misyjne Drogi 29.5: 28-29.

Ziomek, Jacek. 2010. „Po raz pierwszy stanąłem na ziemi kameruńskiej.” Misyjne Drogi 28.6: 28-29.


Statystyki

Abstrakt - 35 PDF - 58

Altmetric

Zewnętrzne odnośniki

  • Obecnie brak jakichkolwiek odnośników.




Copyright (c) 2017

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.