Abstract
Communication with the television is a ritual feasting and has an effect on our culinary experience when it happens during the common meals. The Czech media generally thank to culinary programs fulfill the listed assumptions and activates the viewer. The culinary programs not only give a ready-to-cook recipes but also make use of receiver's experience and call for active participation. The main purpose of this text is to show the way of communication in these programs and the language used by moderators.
References
Certeau M. de et al., 2011, Wynaleźć codzienność 2. Mieszkać, gotować, tłum. K. Thiel-Jańczuk, Kraków.
Čmejrková S. et al., 2013, Styl mediálních dialogů, Praha.
Goban-Klas T., 2006, Media i komunikowanie masowe. Teorie i analizy prasy, radia, telewizji i Internetu, Warszawa.
Grice H. P., 1980, Logika a konwersacja, [w:] Język w świetle nauki, red. B. Stanosz, Warszawa, s. 91–114.
Hajduk-Nijakowska J., 2007, Gotowania na ekranie, czyli kulinarne fascynacje w kulturze masowej, [w:] Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol, red. K. Łeńska-Bąk, Opole, s. 395–406.
Levinson S. C., 2010, Pragmatyka, tłum. T. Ciecierski, Warszawa.
Łeńska-Bąk K., 2010, O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria, Opole.
Łeńska-Bąk K., Smak i uroda stołu, „Literatura Ludowa” 2003, nr 4/5, s. 51-63.
Mikułowski Pomorski J., 2006, Od mówcy do rozmówcy. Perswazja czy spotkanie? Rewizja klasycznych modeli komunikacji, [w:] Środki masowego komunikowania a społeczeństwo, red. M. Gierula, Katowice, s. 11–32.
Miodunka W., 1980, Teoria pól językowych. Społeczne i indywidualne ich uwarunkowania, Kraków.
Miodunka W., Ropa A., 1979, Z zagadnień socjolingwistycznego opisu sytuacji. Na przykładzie sytuacji telewizyjnych, [w:] Socjolingwistyka 2 , Warszawa–Kraków–Katowice, s. 63–75.
Pisarek W., 1967, Pojęcie pola wyrazowego i jego użyteczność w badaniach stylistycznych, „Pamiętnik Literacki”, nr 58/2, s. 493–516.
Tokarski R., Pola znaczeniowe i ramy interpretacyjne – dwa spojrzenia na język, „LingVaria” 2006, nr 1, s. 35–46.
Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań.
License
Copyright (c) 2018 Roman Sliwka
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.