Prostřeno, czyli nakryto do stołu. O programach kulinarnych w czeskich mediach
Okładka czasopisma Bohemistyka, tom 18, nr 3, rok 2018
PDF

Słowa kluczowe

czeskie media
programy kulinarne
moderator
teoria komunikacji
dialog

Jak cytować

Sliwka, R. (2018). Prostřeno, czyli nakryto do stołu. O programach kulinarnych w czeskich mediach. Bohemistyka, 18(3), 247–258. https://doi.org/10.14746/bo.2018.3.3

Abstrakt

Komunikacja w programie telewizyjnym jest odrębnym rytuałem, odbywa się w czasie przygotowywania dań, co wpływa na wrażenia kulinarne i smakowe. Czeskie media, głównie dzięki programom kulinarnym, doskonale realizują te założenia i aktywizują widza. Programy kulinarne nie tylko przekazują widzowi gotowe receptury, ale opierają się na doświadczeniu kulinarnym odbiorcy i zapraszają go do wzięcia udziału. Głównym celem tego tekstu jest ukazanie sposobu komunikacji w tych programach oraz języka, którego używają moderatorzy.

https://doi.org/10.14746/bo.2018.3.3
PDF

Bibliografia

Certeau M. de et al., 2011, Wynaleźć codzienność 2. Mieszkać, gotować, tłum. K. Thiel-Jańczuk, Kraków.

Čmejrková S. et al., 2013, Styl mediálních dialogů, Praha.

Goban-Klas T., 2006, Media i komunikowanie masowe. Teorie i analizy prasy, radia, telewizji i Internetu, Warszawa.

Grice H. P., 1980, Logika a konwersacja, [w:] Język w świetle nauki, red. B. Stanosz, Warszawa, s. 91–114.

Hajduk-Nijakowska J., 2007, Gotowania na ekranie, czyli kulinarne fascynacje w kulturze masowej, [w:] Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol, red. K. Łeńska-Bąk, Opole, s. 395–406.

Levinson S. C., 2010, Pragmatyka, tłum. T. Ciecierski, Warszawa.

Łeńska-Bąk K., 2010, O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria, Opole.

Łeńska-Bąk K., Smak i uroda stołu, „Literatura Ludowa” 2003, nr 4/5, s. 51-63.

Mikułowski Pomorski J., 2006, Od mówcy do rozmówcy. Perswazja czy spotkanie? Rewizja klasycznych modeli komunikacji, [w:] Środki masowego komunikowania a społeczeństwo, red. M. Gierula, Katowice, s. 11–32.

Miodunka W., 1980, Teoria pól językowych. Społeczne i indywidualne ich uwarunkowania, Kraków.

Miodunka W., Ropa A., 1979, Z zagadnień socjolingwistycznego opisu sytuacji. Na przykładzie sytuacji telewizyjnych, [w:] Socjolingwistyka 2 , Warszawa–Kraków–Katowice, s. 63–75.

Pisarek W., 1967, Pojęcie pola wyrazowego i jego użyteczność w badaniach stylistycznych, „Pamiętnik Literacki”, nr 58/2, s. 493–516.

Tokarski R., Pola znaczeniowe i ramy interpretacyjne – dwa spojrzenia na język, „LingVaria” 2006, nr 1, s. 35–46.

Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań.