„The art of starvation” by Franz Kafka
PDF (Język Polski)

Keywords

literature of the 20th century
prose
Franz Kafka
culture
history

How to Cite

Znojek, P. . (2022). „The art of starvation” by Franz Kafka. Bohemistyka, 22(2), 189–200. https://doi.org/10.14746/bo.2022.2.3

Abstract

This text is an attempt at a literature and cultural analysis of the phenomenon of starvation, presented from the perspective of the cultural convention, as a terrifying spectacle observed by society, in which human curiosity, deformed body, monstrosity and death play a fundamental role. The art of hunger with its accompanying suffering and irreversible bodily changes is described by Franz Kafka in the short story A Hunger Artist. The title character of the song arouses extreme emotions, especially as a figure of a street artist – an eccentric, a changer or a prank of nature. This short form of prose is a pretext for considering disturbed bodylife.

https://doi.org/10.14746/bo.2022.2.3
PDF (Język Polski)

References

Bogalecki P., 2012, Zwierzenie – Kafka i Schelling, [w:] Podwójny agent. Portrety Kafki, red. M. Jochemczyk, Z. Kadłubek, M. Piotrowiak, Katowice.

Goffman E., 2005, Piętno: rozważania o zranionej tożsamości, przeł. A., Dzierżyńska, J., Tokarska-Bakir, Gdańsk.

Kafka F., 1969, Dzienniki 1910–1923, przeł. J. Werter, Kraków.

Kafka F., 1982, Das Urteil und andere Erzählungen, Frankfurt am Main.

Karst R., 1960, Drogi samotności. Rzecz o Franzu Kafce, Warszawa.

Lange-Kirchheim A., 1999, Nachrichten vom italienischen Hungerkünstler Giovanni Succi. Neue Materialien za Kafkas Hungerkünstler, „Freiburger literaturpsychologische Gespräche. Jahrbuch für Literatur und Psychoanalyse. Größenphantasien” [Würzburg], Band 18.

Mojsak K., 2009, Artyści głodowania. O Kafce, głodomorze i pokazach osobliwości, „Kultura Współczesna. Teoria. Interpretacje. Krytyka”, nr 1.

Musiał Ł., 2011, Kafka. W poszukiwaniu utraconej rzeczywistości, Wrocław.

Obyczaje polskie: wiek XX w krótkich hasłach, 2008, red. M. Szpakowska, Warszawa.

Rilke R. M., 1967, Poezje wybrane, przeł. M. Jastrun, Kraków.

Rudtke T., 2014, Kulinarische Lekturen. Vom Essen und Trinken in der Literatur, Bielefeld.

Różewicz T., 1988, Teatr, t. II, Kraków.

Tarajło-Lipowska Z., 2010, Historia literatury czeskiej: zarys, Wrocław.

Wieczorkiewicz A., 2009, Monstruarium, Gdańsk.

Wydmuch M., 1982, Franz Kafka, Warszawa.