Ubóstwo i bogactwo w Polsce na początku XXI wieku. Ocena neoliberalizmu z punktu widzenia katolickiej nauki społecznej

Main Article Content

Stanisław Wójcik

Abstrakt

The theory and practice of modern capitalism results in the moral and intellectual degradation of man, limits his rights, and drives him to poverty, while affluence is accessible only to the few. The fundamental error of the system concerns the omnipotence of the market and free competition. An increasing part of society is driven to passivity. Catholic social teaching promotes a social market economy where both the social state and the people care for the common good.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Wójcik, S. (2014). Ubóstwo i bogactwo w Polsce na początku XXI wieku. Ocena neoliberalizmu z punktu widzenia katolickiej nauki społecznej. Środkowoeuropejskie Studia Polityczne, (1), 29-38. https://doi.org/10.14746/ssp.2014.1.2
Dział
Artykuły

Bibliografia

  1. Bartnik C. S. (2009), Trud i czar myśli, Lublin.
  2. Bartnik C. S. (2012), Siódma pieczęć, Lublin.
  3. Derber Ch. (2011), Spiski to pół biedy przy korporacji, „Super Express”, 27 IX 2011, s. 4–5.
  4. Introvigne M. (2012), Odczytać kryzys, „Nasz Dziennik”, 16–17 VI 2012, s. 14–15.
  5. Jaroszyński P. (2011), Ku ekonomii katolickiej, „Nasz Dziennik”, 29–30X2011, s. 16.
  6. Kołodziejski K. (2013), Społeczeństwo spacyfikowane, „Rzeczpospolita”, 16 V 2013, s. A10.
  7. Vogl J. (2011), Rynek już nie jest bogiem, „Gazeta Wyborcza”, 3–4 IX 2011, s. 18.
  8. Żyżyński J. (2013),O naprawie gospodarki, „Rzeczpospolita”, 1X2013, s. A10–A11.