Pressto.

Nagłowek strony

Intelectualul român în tranziţie. Poziţionări după 1989

Ovidiu Ivancu

DOI: http://dx.doi.org/10.14746/strop2014.412.001

Abstrakt


The present paper aims at analysing the trajectories of the Romanian intellectuals immediately after the Revolution in 1989, and the fall of Communism. During the Communist years, the term itself (intellectual) had been used with ideological connotations. The intellectual (as a social value) was discussed according to the Marxist ideology, taking into consideration his concrete usefulness and his contribution to the Communist society. Immediately after 1989, the fundamental dilemma faced by the Romanian intellectual represents the necessity of the implication of the intellectuals inside the society or, on the contrary, the isolation in an Ivory Tower of creation. The second challenge aimed at the necessity of synchronizing the Romanian elite with the European one; the topics for debate in Western and Eastern Europe during the Cold War were fundamentally different. The purpose of this paper is to analyse the influence and the commitment of the Romanian intellectuals in reshaping the Post-Communist Romanian society.

Słowa kluczowe


intellectuals; Post-communism; Communism; transition; ideology

Pełny tekst:

Bibliografia


ANDREESCU, G. (2001): Ruleta, Români şi maghiari, 1990-2000. Iaşi: Polirom.

ANTOHI, S. (1991): Utopica, Studii asupra imaginarului social. Bucureşti: Editura Ştiinţifică.

BOIA, L. (2007): România, ţară de frontieră a Europei. Bucureşti: Humanitas.

CESEREANU, R. (2005): Mahalaua România. Revista 22: 781, 7.

LAURENŢIU, F. E. (2002): Vânătoarea de simboluri, metode de dezlegare a creştinismului. Bucureşti: Scara.

LIICEANU, G. (2006): Apel către lichele. Bucureşti: Humanitas.

LOVINESCU, M. (2008): Sunt sigură că nu suntem vindecaţi de comunism. Convorbiri literare, 5: 15.

MAVRODIN, I. (2000): A fi sau a nu fi europeni. Secolul 20, 10-12/1999, 1-3/2000.

NEGRICI, E. (2008): Iluziile literaturii române. Bucureşti: Cartea Românească.

NOICA, C. (2007): Despre lăutărism. Bucureşti: Humanitas.

PALEOLOGU, Al. (1998): Despre lucrurile cu adevărat importante. Iaşi: Polirom.

PALER, O. (1996): Aventuri solitare. Bucureşti: Albatros.

PASTI, V. (1995): România în tranziţie, căderea în viitor. Bucureşti: Nemira.

PATAPIEVICI, H.-R. (1996): Politice. București: Humanitas.

PATAPIEVICI, H.-R. (2004): Manifest: calmul discuţiei, seninătatea valorilor. Idei în dialog, 1: 8.

PATAPIEVICI, H.-R. (2007): Despre idei & blocaje. Bucureşti: Humanitas.

PAVELESCU, I. (1997): România în faţa unei grave crize constituţionale? Dimineaţa, 51: 10.

PREDA, C. (2001): Tranziţie, liberalism şi naţiune. Bucureşti: Nemira.

PURIC, D. (2008): Cine suntem? Bucureşti: Platytera.

RIVIERE, C. (2000): Structură şi antistructură în riturile profane. Mituri, rituri, simboluri în societatea contemporană. Timişoara: Amarcord.

TISMĂNEANU, V., MIHĂIEŞ, M. (2007): Cortina de ceaţă. Iași: Polirom.

PRESSto2AMUR - export

Statystyki

Abstrakt - 109 PDF (Romanian) - 77

Altmetric

Zewnętrzne odnośniki

  • Obecnie brak jakichkolwiek odnośników.




Copyright (c) 2015 Ovidiu Ivancu

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Studia Romanica Posnaniensia: ISSN (Print): 0137-2475 ISSN (Online): 2084-4158