The Dispute over the Ottoman legacy as a part of contemporary identity discussions in Albania
PDF (Język Polski)

Keywords

Balkans
conflict of memory
Ottoman Empire
mithicisation
politics of memory
post-communism
Albania

How to Cite

Czekalski, T. (2018). The Dispute over the Ottoman legacy as a part of contemporary identity discussions in Albania. Balcanica Posnaniensia. Acta Et Studia, 24, 45–60. https://doi.org/10.14746/bp.2017.24.4

Abstract

The dispute over the Ottoman heritage and its influence on the identity and evolution of the Albanian nation is one of the fundamental tendencies in the identity discussions in post-communist Albania. The European aspirations of the Albanians encouraged the victimization of identity discourse and promoted seeing contemporary Albanian problems in the context of the collapse of Ottoman Empire. Demands to revise history proposed by of the Democratic Party of Albania after 2009 elections fostered the reinforcement of the mythologized vision of history but also lead to the conflict of the memory of Albania and Turkey, whose policies of memory form part of the current political needs of both countries
https://doi.org/10.14746/bp.2017.24.4
PDF (Język Polski)

References

Publications

Abrahams Fred C., Modern Albania. From Dictatorship to Democracy in Europe, New York 2015.

Blushi Ben, Të jetosh në ishull, Tirana 2008.

Blushi shet 30.000 kopje të romanit të tij, „Telegrafi” 1 VII 2008, https://telegrafi.com/blushi-shet-30-000-kopje-te-romanit-te-tij/ [data dost. 28 XI 2017].

Clayer Nathalie, Në Fillimet e Nacionalizmit Shqiptar: Lindja e Nje Kombi me Shumice Myslimane ne Evrope, Tirana 2009, Rec. Memli Krasniqi, “Studime Historike” 2011/3-4, s.249-255.

Czekalski Tadeusz, Czynnik religijny w pierwszych latach albańskiej transformacji ustrojowej, „Balcanica Posnanensia. Acta et studia”, XVII:2010, s.213-223.

Czekalski Tadeusz, (Nie)pamięć o komunizmie. Przypadek albański, „Rocznik Antropologii Historii” 2012/1-2, s.163-174.

Çika Nebil, Rishkrimi i historisë kombëtare si nevojë dhe obligim mbarëshqiptar: një komb, një histori, „Gazeta Metropol”, 15.10.2011, s. 18.

Çolak Yilmaz, Ottomanism vs. Kemalism: Collective Memory and Cultural Pluralism in 1990s Turkey, “Middle Eastern Studies” , vol.42, nr. (Jul 2006), s.587-602.

Debate per Perandorine Otomane turqit kunder teksteve shqiptare - https://www.shqiperia.com/Debate-per-Perandorine-Otomane-turqit-kunder-teksteve-shqiptare.21375/ 14 VI 2013, [data dost. 24 XI 2017].

Dedaj Valeria, Sundimi osman nuk mund të konsiderohet “gropë e zezë”, „Shekulli” 31 III 2013, http://shekulli.com.al/19924/ [data dost. 24 XI 2017].

Doja Albert, The Politics of Religion in the Reconstruction of Identities. The Albanian Situation, “Critique of Anthropology” vo.20 (4): 2000, s.421-438.

Elsie Robert, Albanian Literature in the Moslem Tradition: Eighteenth and Early Nineteenth Century Albanian Writing in Arabic Script, „Oriens”, vol. 33 (1992), s.287-306.

Erebara Gjergj, Shqiptaret rishqyrtojne periudhen osmane, 25 I 2011, http://www/shqiperia.com/Shqiptaret- rishqyrtojne periudhen osmane.9747/ [data dost. 25 XI 2017].

Forecki Piotr, Konflikt pamięci, [w:] Modi memoranda. Leksykon kultury pamięci, red. M.Saryusz-Wolska, R.Traba, Warszawa 2014, s.193-195.

Frashëri Kristo, Identiteti Kombëtar Shqiptar dhe Cështje të Tjera (Ndërhyrje në debatin Ismail Kadare – Rexhep Qose), Tirana 2006.

[Hacısalihoğlu Mehmet], Historiani turk: Shqipëria pushtuese, udhëhoqi Perandorinë Osmane, „Shekulli” 10 VI 2013 http://shekulli.com.al/24691/ [data dost. 24 XI 2017].

Jazexhi Olsi, The historical roots of Islamophobia in Albania, 6 VII 2010, http://www.zeriislam.com/artikulli.php?id=1473 [data dost. 24 XI 2017]

Karpat Kemal, The politicization of Islam, Reconstructing Identity, State, Faith, and Community in the Late Ottoman State, Oxford 2001.

Koka Viron, Fantazma e 1914-s, „Rilindja Demokratike”, 1991/13, s. 4.

Lubonja Fatos, Albania – wolność zagrożona. Wybór publicystyki z lat 1991-2002, tłum. Dorota Horodyska, Sejny 2005.

Lubonja Fatos, „Tożsamościowa esencja” i kanibalizm kulturowy, tłum. Dorota Horodyska, „Czas kultury” 2011/3, s.41-47.

Misha Piro, Duke kërkuar rrënjet, ose, Kthimi i shqiptarëve në histori, Tirana 1997.

Nano Mustafa, Europa, desinacioni “X” (integrimi si dëshirë e si sfidë), Tirana 2002.

Nycz Ryszard, Nowa humanistyka w Polsce: kilka bardzo subiektywnych obserwacji, koniektur, refutacji, „Teksty drugie” 2017/1, s.18-40.

Peticioni/Intelektualet kunder rishikimit te historie nga autoritetet turke. Nenshkruan edhe Kadare – http://www.gazetatema.net/2013/03/27/peticioni-intelektualet-kunder-rishikimit-te-historise-nga-autoritetet-turke-nenshkruan-edhe-kadare/ [data dost. 25 XI 2017].

Plasari Aurel, Vija e Theodosit rishfaqet, Nga do t’ia mbajne shqiptaret, Tirana 1992.

Puto Artan, Romantyczny i nacjonalistyczny duch w debacie o "albańskiej tożsamości", „Czas kultury” 2011/3, s.24-39.

Qosja Rexhep, Ligjërime paravajtëse, Tirana 1998

Qosja Rexhep, Realiteti i shpërfillur, Tiranë 2006.

(Re)Writing History. Historiography in Southeast Europe after Socialism, ed. Ulf Brunnbauer, Münster 2004, s.21.

Sulstarova Enis, Orientalizmi Shqiptar, “Perpjekja” 20:2005, s.42-60.

Traboini Kolec, Gjenocidi turko-osman dhe qendresa shqiptare, „Bota Sot” 30 VIII 2015, http://www.botasot.info/opinione/447022/gjenocidi-turko-osman-dhe-qendresa-shqiptare/ [data dost. 24 XI 2017].

Xhafa Dionis, Historiografia turke e cilëson Skënderbeun si “tradhtar”, ‘Shekulli“ 8 VII 2016 http://shekulli.com.al/historiografia-turke-e-cileson-skenderbeun-si-tradhtar/ [data dost. 24 XI 2017].

Xhufi Pëllumb, Historia duhet të rishikohet. Peticioni nuk m’u ofrua por nuk do e kisha nënshkruar, „Tema”, 30 III 2013, http://www.gazetatema.net/web/2013/03/30/pellumbxhuβihistoria-duhet-te-rishikohet-peticioni-nuk-mu-ofruapor-nuk-do-e-kisha-nenshkruar/ [dostęp 1.03.2015 r.].

Xhymshiti Vedat, Vojsava Kastrioti nuk ishte serbe por arbnore nga fisi i Muzakajve, „The Frontliner” 6 XII 2012, https://vedatxhymshiti.wordpress.com/2012/12/06/vojsava-kastrioti-nuk-ishte-serbe-por-arbnore-nga-fisi-i-muzakajve/ [data dost. 24 XI 2017].

Zenderowski Radosław, Wyścig wiktymistyczny w Europie Środkowo-Wschodniej. O wyższości Holocaustu nad Golden Age, „Studia Bobolanum” 2009/3, s.65-94.