Abstract
The article compares the verbal description of the names of thirty-four fruits in Polish dictionaries, taking into account the descriptions of tastes in the definitions and their relationship with the structure of the definitions. The definitions of bases and polymodal tastes are analysed and differences in the way they are interpreted are revealed. Standards for the perception of the tastes in Polish, Russian, Ukrainian and English are highlighted.
Funding
perceptual mode
vocabulary definitions
verbalization
perceptual sign TASTE
References
SJPDor – Doroszewski Witold, red. (1958–1969), Słownik języka polskiego, t. 1–11, Warszawa.
SJPDun – Dunaj Bogusław, red. (1996), Słownik współczesnego języka polskiego, Warszawa.
USJP – Dubisz Stanisław, red. (2003), Uniwersalny słownik języka polskiego, t. 1–4, Warszawa.
PSWP – Zgółkowa Halina, red. (1994–2005), Praktyczny słownik współczesnej polszczyzny, t. 1–50, Poznań.
WSJP PAN – Żmigrodzki Piotr, red., Wielki słownik języka polskiego PAN, Kraków, http://www.wsjp.pl [dostęp: 15 listopada 2021].
L – Linde Samuel Bogumił (1807–1814), Słownik języka polskiego, t. 1–6, Warszawa.
SSTPS – Bralczyk Jerzy, red. (2005), Słownik 100 tysięcy potrzebnych słów, Warszawa. Wersja online: https://sjp.pwn.pl [dostęp: 5 grudnia 2021].
ISJP – Bańko Mirosław, red. (2000), Inny słownik języka polskiego, t. 1–2, Warszawa.
CED – The Collins English Dictionary, https://www.collinsdictionary.com [dostęp: 10 grudnia 2021].
LD – Longman Dictionary of Contemporary English, https://tinyurl.com/3z75zhdk [dostęp: 10 grudnia 2021].
VTSUM – Бусел Вячеслав Тимофійович, ред. (2005), Великий тлумачний словник сучасної української мови, Київ.
MAS – Евгеньева Анастасия Петровна, ред. (1985–1988), Словарь русского языка (Малый академический словарь), т. 1–4, Москва.
[VTSUM – Busel Vâčeslav Timofìjovič, red. (2005), Velikij tlumačnij slovnik sučasnoï ukraïnsʹkoï movi, Kiïv.
MAS – Evgenʹeva Anastasiâ Petrovna, red. (1985–1988), Slovarʹ russkogo âzyka (Malyj akademičeskij slovarʹ), t. 1–4, Moskva.]
Bartmiński Jerzy (1984), Definicja leksykograficzna a opis języka, w: Słownictwo w opisie języka, red. Kazimierz Polański, Katowice, s. 9–21.
Bartmiński Jerzy, Tokarski Ryszard (1993), O definicjach i definiowaniu, Lublin.
Chlebda Wojciech (2010), W poszukiwaniu językowo-kulturowego obrazu Słowian, w: Etnolingwistyka a leksykografia. Tom poświęcony Profesorowi Jerzemu Bartmińskiemu, red. Wojciech Chlebda, Opole, s. 7–20.
Fillmore Charles J. (1969), Review of Edward Herman Bendix „Componential Analysis of General Vocabulary. The Semantic Structure of a Set of Verbs in English, Hindi and Japanese, „General Linguistics”, nr 1, s. 30–64.
Goldstein E. Bruce (2009), Sensation and Perception, wyd. 8, Boston.
Grochowski Maciej (2004), Informacja semantyczna w słownikach popularnych i naukowych. Postulaty metodologiczne, „Poradnik Językowy,” z. 9, s. 8–18.
Mitrenga Barbara (2014), Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne, Katowice.
Witaszek–Samborska Małgorzata (2005), Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań.
Żmigrodzki Piotr (2009), Najważniejsze zasady opisu znaczenia w „Wielkim słowniku języka polskiego”, „Linguistica Copernicana”, nr 1, s. 183–197.
Żmigrodzki Piotr (2012), Wielki słownik języka polskiego PAN. Zasady opracowania, Kraków. DOI: https://doi.org/10.31286/JP.92.5.1
Кондильяк Этьенн Бонно де (1982), Сочинения, т. 2, ред. Вениамин Моисеевич Богуславский, Москва.
Кравченко Александр V. (1996), Язык и восприятие. Когнитивные аспекты языковой категоризации, Иркутск.
Лаенко Людмила Владимировна (2005), Перцептивный признак как объект номинации, Воронеж.
Моисеева Софья Ахметовна, Яровая Елена Юрьевна (2012), Категория перцептивного модуса вкуса и специфика его исследования, в: Язык профессионального общения и лингвистические исследования. С. ст. междунар. науч.–практ. семинара, ред. Татьяна Самосенкова Владимировна, Людмила Григорьевна Петрова, Белгород, с. 203–207.
Рузин Игорь Геннадьевич (1994), Когнитивные стратегии именования. Модусы перцепции (зрение, слух, осязание, обоняние, вкус) и их выражение в языке, „Вопросы Языкознания”, нр 6, с. 79–100.
[Kondilʹâk Ètʹenn Bonno de (1982), Sočineniâ, t. 2, red. Veniamin Moiseevič Boguslavskij, Moskva.
Kravčenko Aleksandr V. (1996), Âzyk i vospriâtie. Kognitivnye aspekty âzykovoj kategorizacii, Irkutsk.
Laenko Lûdmila Vladimirovna (2005), Perceptivnyj priznak kak obʺekt nominacii, Voronež.
Moiseeva Sof ʹâ Ahmetovna, Ârovaâ Elena Ûrʹevna (2012), Kategoriâ perceptivnogo modusa vkusa i specifika ego issledovaniâ, w: Âzyk professionalʹnogo obŝeniâ i lingvističeskie issledovaniâ. S. st. meždunar. nauč.–prakt. seminara, red. Tatʹâna Samosenkova Vladimirovna, Lûdmila Grigorʹevna Petrova, Belgorod, s. 203–207.
Ruzin Igorʹ Gennadʹevič (1994), Kognitivnye strategii imenovaniâ. Modusy percepcii (zrenie, sluh, osâzanie, obonânie, vkus) i ih vyraženie v âzyke, „Voprosy Âzykoznaniâ”, nr 6, s. 79–100.
License
Copyright (c) 2022 Alina Yodlovska
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nd/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors
Authors of texts accepted for publication in „Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza” are required to complete, sign and return to the editor's office the Agreement for granting a royalty-free license to works with a commitment to grant a CC sub-license.
Under the agreement, the authors of texts published in „Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza” grant the Adam Mickiewicz University in Poznań a non-exclusive, royalty-free license and authorize the use of Attribution-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-ND 4.0) Creative Commons sub-license.
The authors retain the right to continue the free disposal of the work.
Users
Interested Internet users are entitled to use works published in „Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza” since 2016 under the following conditions:
- attribution - obligation to provide, together with the distributed work, information about the authorship, title, source (link to the original work, DOI) and the license itself.
- no derivatives - the work must be preserved in its original form, without the author's consent it is not possible to distribute the modified work, such as translations, publications, etc.
Copyrights are reserved for all texts published before 2016.
Miscellaneous
Adam Mickiewicz University in Poznań retains the right to magazines as a whole (layout, graphic form, title, cover design, logo etc.).