Nomadyczność wieloznaczna, wieloznaczność nomadyczna, czyli o wzorach osobowości Zygmunta Baumana

Main Article Content

Tomasz Mróz

Abstrakt

In this article, author deals the subject of Zygmunt Bauman’s four patterns of personality as an attribute of postmodern people. This analysis aims to check if the shared qualities of the personality models might have emerged in the past. A certain type of individuals, which is resulting from Bauman’s patterns, needs a reference to the conception of societies that are provided by the research of Guy Debord, Michel Foucault and Michel de Certeau. This comparison makes it possible to verify the validity of the patterns, as well as answer the question, if they are a diagnosis of the culture, or rather a speculation, that is out of touch with reality.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Mróz, T. (1). Nomadyczność wieloznaczna, wieloznaczność nomadyczna, czyli o wzorach osobowości Zygmunta Baumana. Refleksje. Pismo Naukowe studentów I doktorantów WNPiD UAM, (10). Pobrano z https://pressto.amu.edu.pl/index.php/r/article/view/8592
Dział
Artykuły

Bibliografia

  1. Albers M. (2009), Digital nomads, [w:] Consolidation, DMR.
  2. Bauman Z. (1994), Dwa szkice moralności ponowoczesnej, Warszawa.
  3. Bauman Z. (2000), Globalizacja i co z tego wynika, Warszawa.
  4. Bauman Z. (2006), Płynna nowoczesność, Kraków.
  5. Bauman Z.(1995), Wieloznaczność nowoczesna, nowoczesność wieloznaczna, Warszawa.
  6. CBOS (2012), Polacy o skali ubóstwa w kraju, Warszawa.
  7. Certeau M. de (2008), Wynaleźć codzienność. Sztuki działania, Kraków.
  8. Foucault M. (1995), Historia seksualności, „Czytelnik”, Warszawa.
  9. Foucault M. (1998), Trzeba bronić społeczeństwa, Warszawa.
  10. Foucault M. (2000), Filozofia, historia, polityka, Warszawa-Wrocław.
  11. Flatters P, Willmott M. (2009), Understading the post-recession consumer,
  12. „Harvard Business Reviev”, tom 87, nr 7/8.
  13. Kohl I. (2010), Modern Nomads, Vagabonds, or Cosmopolitans? Reflections on Contemporary Tuareg Society, „Journal of anthropological research”, tom 66, nr 4.
  14. Richards G., Wilson J. (2004), The Global Nomad. Backpacker travel in theory and practice, Bristol.
  15. Sánchez-Cuenca I. (2009), Revolutionary Dreams and Terrorist Violence in the Developed World: Explaining Country Variation, „Journal of Peace
  16. Research”, Sage, Oslo, tom 46, nr 5.
  17. Sinior M. (2006), „Nomadowie współczesności” w Gdańskiej Łaźni, Fotopolis.pl, http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4985, 25.02.2014.
  18. Słownik języka polskiego (2014), hasło: Nomada, Słownik Języka Polskiego PWN, http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=37487, 25.02.2014.
  19. Sobczyk G. (2013), Zachowania konsumenckie w warunkach kryzysu”, [w:] „Zeszyty Naukowe WSEI”, seria: Ekonomia, Lublin, nr. 6.
  20. Wyniki konkursu „Współczesny Nomada/ Współczesny Osadnik”
  21. (2013), „Elle”, http://www.elle.pl/lifestyle/artykul/wyniki-konkursuwspolczesny-nomada-wspolczesny-osadnik, 25.02.2014.