Abstract
The aim of the article is to present the results of a research on spatial differences in organic farming in Poland over the years 2006–2009. This type of farming finds ever more proponents here. The legal measures undertaken and the financial intervention means earmarked for it soon produced a 25-fold increase in the number and a 30-fold increase in the area of organic farms in the country over the study period. The dynamic increase in eco-farms was accompanied by the development of the processing of ecological agricultural products. Over the years 2006–2009 the number of entities processing such products in Poland grew by nearly 80%.
References
Kołodziejczak A. 2010a. Modele rolnictwa a zróżnicowanie przestrzenne sposobów gospodarowania w rolnictwie polskim. Wydawnictwo UAM, Poznań.
Kołodziejczak A. 2010b. Wpływ funduszy UE na rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. [W:] R. Rudnicki (red.), Fundusze Unii Europejskiej jako czynnik modernizacji rolnictwa polskiego. Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań, s. 63–77.
Komorowska D. 2009. Rozwój produkcji i rynku żywności ekologicznej. Roczniki Naukowe XI, 3: 183–187.
Łuczka-Bakuła W. 2005. Rozwój rolnictwa ekologicznego oraz dystrybucji i konsumpcji jego produktów. Wieś i Rolnictwo, 2: 172–185.
Łuczka-Bakuła W. 2007. Rynek żywności ekologicznej. PWE, Warszawa.
Nestorowicz R. 2006. Kanały dystrybucji żywności ekologicznej. Przemysł Spożywczy, 12.
Niewiadomski K. 2006. Wybrane aspekty rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Wieś i Rolnictwo, 4: 59–75.
Plan działań dla żywności ekologicznej i rolnictwa w Polsce na lata 2007–2013. 2007. MRiRW (www. minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Rolnictwoekologiczne-w-Polsce/).
Pokora-Kalinowska M. 2011. Małe przetwórstwo – duży problem. Farmer, 3 (www.farmer.pl).
Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2005–2006. 2007. IJHARS, Warszawa.
Rozporządzenie Rady nr 2092/91/EWGz dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. WEL. 198, 22.07.1991 z późn. zm).
Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych (Dz.U.L. 189, 20.07.2007).
Sołtysiak U. 1998. Rolnictwo ekologiczne. [W:] A Woś (red.), Encyklopedia agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Warszawa, s. 690.
Stuczyński T., Kozyra J., Łopatka A. i in. 2007. Przyrodnicze uwarunkowania produkcji rolnej w Polsce. Studia i Raporty IUNG-PIB, 7: 77–115.
Szeremeta A., Jastrzębska D. 2006. Przetwórstwo produktów ekologicznych. Przemysł Spożywczy, 6.
Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 16 marca 2001 r. (Dz.U. nr 38, poz. 452).
Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 20 kwietnia 2004 r. (Dz.U. nr 93, poz. 898).
Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 25 czerwca 2009 r. (Dz.U. nr 116, poz. 975).
The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2011. 2011 (www.organic-world.net).
Willer H. 2011. Organic Agriculture in Europe 2009: Production and Market (www.organic-world.net).
www.agrobiotest.pl
www.cobico.p
License
Copyright
© 2011 IGSEiGP, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
OPEN ACCESS