Operation of agri-food clusters on the ecological agricultural market in Poland
PDF (Język Polski)

Keywords

agri-food clusters
organic farming
ecological food

How to Cite

Kacprzak, E. (2014). Operation of agri-food clusters on the ecological agricultural market in Poland. Rozwój Regionalny I Polityka Regionalna, (26), 119–133. https://doi.org/10.14746/rrpr.2014.26.09

Abstract

This paper seeks to assess the level of development of Polish ecological agri-food clusters in terms of the country’s potential of organic farming, ecological processing of farm products, and the distribution of food produced with the help of ecological methods. Despite the upsurge of interest in clustering observed in Poland in the first decade of the 21st century as well as the growing number of clusters and intensive development of organic farming, it was found that agri-food clusters embracing entities producing ecological food were still of marginal significance. At the start of 2014 there were only two: the Ecological Food Valley Cluster and the Kujavia-Pomerania Cluster, a division of Ekoland, the Association of Food Producers Using Ecological Methods. The assessment of the operation of those clusters shows unequivocally that the process of building ecological agri-food clusters only just starts in Poland. Today clustering still utilises the potential of Polish organic farming to a very small extent.
https://doi.org/10.14746/rrpr.2014.26.09
PDF (Język Polski)

References

Bergman E.M., Feser E.J. 1999. Industrial and regional clusters: concepts and comparative aplications. Regional Research Institute, West Virginia University.

Figiel S., Kuberska D., Kufel J. 2011. Analiza uwarunkowań i stanu rozwoju klastrów rolno-żywnościowych w Polsce. Program Wieloletni 2011–2014, 15. IERiGŻ, Warszawa.

Figiel S., Kuberska D., Kufel J. 2012. Klastry i inicjatywy klastrowe w polskim sektorze rolno-żywnościowym. Program Wieloletni 2011–2014, 48. IERiGŻ, Warszawa.

Figiel S., Kuberska D., Kufel J. 2013. Rola klastrów w konkurencyjnym rozwoju sektora rolno-żywnościowego w Polsce. Program Wieloletni 2011–2014, 92. IERiGŻ, Warszawa.

Hołub-Iwan J. (red.) 2012. Benchmarking klastrów w Polsce – edycja 2012. Raport ogólny. PARP. Warszawa.

Hołub-Iwan J., Małachowska M. 2008. Rozwój klastrów w Polsce. Raport z badań. Szczecińska Fundacja Talent–Promocja–Postęp, Szczecin (http://www.ewaluacja.gov.pl/Wyniki/Documents/ig_023.pdf; dostęp: 30.01.2014).

Kacprzak E. 2011. Development of ecological processing of agricultural products in Poland in the years 2004–2010. Annals of The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, XIII(6): 74–79.

Klastry polityka rozwoju gospodarczego oparta na klastrach. Ministerstwo Gospodarki (http://www.mg.gov.pl/files/upload/11783/KLASTRY_PL_press.pdf; dostęp: 28.01.2014).

Klastry w Polsce. 2012. PARP, Warszawa.

Klastry w województwie lubelskim. 2011a. PARP, Warszawa.

Klastry w województwie kujawsko-pomorskim. 2011b. PARP, Warszawa.

Kładź K., Kowalski A.M. 2010. Stan rozwoju klastrów w Polsce. [W:] M.A. Weresa (red.), Polska – raport o konkurencyjności 2010. Klastry przemysłowe a przewagi konkurencyjne. Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa.

Kowalski A.M. 2013. Znaczenie klastrów dla innowacyjności gospodarki w Polsce. Oficyna Wydawnicza SGH. Warszawa.

Łuczka-Bakuła W., Smoluk J. 2006. Rolnictwo ekologiczne w wybranych krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Ekonomia i Środowisko, 1(29): 204–212.

Mikołajczak B., Kurczewska A., Fila J. 2009. Klastry na świecie. Studia przypadków. Wydawnictwo Difin, Warszawa.

Porter M.E. 1998. On Competition. HBS Press, Boston.

Porter M.E. 2001. Porter o konkurencji. PWN, Warszawa.

Potter J., Miranda G. 2009. Clusters, Innovation and Entrepreneurship. Local Economic and Employment Development (LEED). OECD.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009–2010. 2011. GIJHRS, Warszawa.

Socińska J. 2012. Klastry jako czynnik zrównoważonego rozwoju na obszarach wiejskich. J. Agribus. Rural Dev., 3(25): 251–259.

The World of Organic Agriculture – Statistics and Emerging Trends 2012. 2012. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, and International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM), Bonn (http://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming/what-organic/the-market_en; dostęp: 25.01.2014).

Václavik T., Szeremeta A. 2008. Poland. [W:] S. Osch, B. Schaer, C. Strauch, C. Bauer (red.), Specialised Organic Retail Report Practical Compendium of the Organic Market in 27 European Countries. ORA, Vienna, EKOZEPT,

Montpellier/Freising, Biovista, Ettlingen.

Zientek-Varga J. 2009. Ekorynek w Polsce – w stronę rozwoju. Fresh&Cool Market, 2: 18–25 (http://www.fcmarket.pl/sezam/191825.pdf; dostęp: 29.01.2014).

Żakowska-Biemans S. 2008. Preferencje polskich konsumentów w odniesieniu do miejsc sprzedaży żywności ekologicznej. Handel Wewnętrzny, 4/5: 88–95.

http://www.dolinaeko.pl/ (4.02.2014)

http://www.dolinaeko.pl/news/627,podsumowanie_projektu_dolina_ekologicznej_zywnosci (4.02.2014)

http://www.clusterobservatory.eu/ (2.02.2014)

http://www.iung.pulawy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=169&Itemid=90 (28.01.2014)

http://www.pi.gov.pl/PARP/data/klastry/index.html (29.01.2014)

http://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/klaster-podkarpackie-smaki/