Abstrakt
The article discusses nouns such as frytki, piegi, ścinki; being most often used in their plural form, makes them functionally resemble the pluralia tantum nouns (occurring exclusively in the plural). The author carries out a semantic analysis aimed at determining whether the meaning of a word (in this case) is a factor affecting its grammatical behaviour.
Bibliografia
Bartmiński J., Kolekcja w strukturze tematycznej tekstu ustnego, [w:] Tekst w kontekście. Zbiór studiów, T. Dobrzyńska (red.), Wrocław 1990, s. 155-174.
Friedelówna T., Kategoria plurale tantum w języku polskim, Toruń 1968.
Jadacka H., Pluralia tantum w opisie leksykograficznym, LingVaria I, 1, 2006, s. 161-169.
Jasińska M., Pluralia tantum w języku polskim i rosyjskim. Studium porównawcze, Łódź 2005.
Niebrzegowska-Bartmińska S., Kompleks i kolekcja, [w:] eadem, Wzorce tekstów ustnych w perspektywie etnolingwistycznej, Lublin 2007, s. 287-307.
Nowosad-Baklarczyk M., Fakultatywne pluralia tantum we współczesnej polszczyźnie, [w:] M. Pachowicz, K. Choińska (red.), Świat słowa. Jedność w różności, Tarnów 2017, s. 195- 211.
Wierzbicka A., Owoce i warzywa. Semantyka kategoryzacji ludzkiej, [w:] J. Bartmiński (red.), Język – umysł – kultura. Wybór prac, Warszawa 1999, s. 83-127.
Wierzbicka A., Semantyka. Jednostki elementarne i uniwersalne, Lublin 2006.
Wygotski L., Myślenie i mowa, Warszawa 1989.
Źródła
SI PWN – Słownik języka polskiego PWN [online]. PWN [dostęp: 2015-04-02]. Dostępny w Internecie <http://sjp.pwn.pl/>.
SJP Dor – Doroszewski W. (red.), Słownik języka polskiego, 1-11, Warszawa 1958-1969.
SJP Sob – Sobol E. (red.), Słownik języka polskiego PWN, Warszawa 2011.