Przyroda w oczach poetów modernizmu – Morze poranne Konstandinosa Kawafisa i Zmierzch mistycznego wieczora Paula Verlaine’a

Main Article Content

Dominika Glińska

Abstrakt

Przyroda w oczach poetów modernizmu – Morze poranne Konstandinosa Kawafisa i Zmierzch mistycznego wieczora Paula Verlaine’a

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Glińska, D. (2018). Przyroda w oczach poetów modernizmu – Morze poranne Konstandinosa Kawafisa i Zmierzch mistycznego wieczora Paula Verlaine’a. Scripta Neophilologica Posnaniensia, (13), 167-184. https://doi.org/10.14746/snp.2013.13.14
Dział
Literaturoznawstwo i kulturoznawstwo
Biogram autora

Dominika Glińska, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

magister, doktorantka Wydziałowego Studium Doktoranckiego Wydziału Neofilologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, opiekun naukowy: prof. UAM dr hab. Krystyna Tuszyńska

Bibliografia

  1. Teksty źródłowe:
  2. Kawafis, K. 1981. Wiersze zebrane. Przekład Zygmunta Kubiaka. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy.
  3. Verlaine, P. 1980. Poezje. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy.
  4. Kαβάφης, Κ.Π. 2008. Τα ποιήματα. Θεσσαλονίκη: Εκδοτική Θεσσαλονίκης.
  5. Opracowania:
  6. D' Eaubonne, F. 1963. Niepokój życie Verlaine'a. Warszawa: Czytelnik.
  7. Liddell, R. 2002. Καβάφης. Εκδόσεις Γκοβόστη.
  8. Βρισιμιτζάκης, Γ. 1984. Το έργο του Κ.Π. Καβάφη. Ίκαρος.
  9. Ιλινσκαγιά, Σ. 1983. Κ. Π. Καβάφης (Οι δρόμοι προς το ρεαλισμό στην ποίηση του 20ού αιώνα). Κέδρος.
  10. Μαλάνος, Τ. 1957. Ο Καβάφης. Αθήνα: Διφρός.
  11. Πιερής, Μ. (red.). 1994. Εισαγωγή στην ποίηση του Καβάφη (Επιλογή κριτικών κειμένων). Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
  12. Τρουαγιά, Α. 2011. Μπωντλαίρ, Βερλαίν , Ρεμπώ: Τρεις μητέρες, τρεις γιοι. Αθήνα Ολκός.
  13. Słowniki:
  14. Abramowiczówna, Z. 1960. Słownik grecko – polski. Tom II. Warszawa: PWN.
  15. Kopaliński, W. 2007. Słownik symboli. Warszawa: HPS.
  16. Μπαμπινιώτης, Γ. 2005. Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας. Κέντρο Λεξικολογίας.
  17. Źródła internetowe:
  18. Symbolika kwiatów: < http://www.asflor.pl/mowa.htm>.
  19. Sadkowska, A. Synteza sztuk we francuskim romantyzmie i symbolizmie: <http://biesiada.polon.uw.edu.pl/symbolizm.htm>.
  20. Stephan, Ph. Paul Verlaine and the decadence 1882-1890: <http://books.google.gr/books?id=hRoNAQAAIAAJ&pg=PA124&lpg=PA124&dq=verlaine's+article+on+baudelaire&s ource=bl&ots=- 6nr0yuvex&sig=uqDEji01Sk6hC2i4fcn0B6tWJKs&hl=pl&ei=2gDVTp61IeXO4QSZx8ynAQ&sa=X&oi=book_result &ct=result&resnum=7&ved=0CEcQ6AEwBg#v=onepage&q=verlaine's%20article%20on%20baudelaire&f=false>.
  21. Verlaine P., Crepuscule du soir mystique: <http://www.toutelapoesie.com/poemes/verlaine/poemes_saturniens/paysages_tristes/crepuscule_du_soir_mystique.htm>.