A pro-health campaign report entitled “An employer who cares about employees’ health” – an assessment of employers’ commitment
PDF (Język Polski)

Keywords

workers’ health
health
public health
occupational health promotion

How to Cite

Kukawska, K. (2022). A pro-health campaign report entitled “An employer who cares about employees’ health” – an assessment of employers’ commitment. Studia Prawa Publicznego, (2 (38), 145–168. https://doi.org/10.14746/spp.2022.2.38.7

Abstract

Employers’ occupational health initiatives can be divided into two categories: tasks specified in the acts of activity, and non-obligatory activities. Workplace health pro-motion entails shaping the health behaviour of employees, the physical conditions of the work environment and improving employees’ access to medical services. Supra-compulsory actions in the field of employee health protection can be referred to as pro-health activities.
The pro-health campaign An employer who cares about employees’ health was carried out by the Heliodor Swiecicki Clinical Hospital in Poznan. In the years 2019-2020, screening tests for the early detection of head and neck cancers were performed in cooperation with Wielkopolska companies.
The aim here is to analyse the profiles of employers engaging in pro-health campaigns in terms of the size, number of employees and the industry. The study assessed the effectiveness of the health campaign by means of the percentage of employees qualified for the study and the percentage of employees referred to the Clinical Hospital for further diagnostics.
14 employers participated in the research. In the sales sector, 7 large and 2 me-dium-sized enterprises from the industrial sector, 2 medium-sized enterprises and 1 public sector company, as well as 2 large enterprises from the transport sector. A total of 2,428 employees were declared for the study, 710 people were qualified for the study, and 447 employees were required to undergo in-depth diagnostics. Large enterprises employing more than 250 people were more willing to participate in the pro-health campaign, although they had a lower percentage of employees qualified for the research compared to medium-sized or small enterprises.

https://doi.org/10.14746/spp.2022.2.38.7
PDF (Język Polski)

References

Anderson G., Chronic Conditions: Making the Case for Ongoing Care; Partnership for Solutions, https://www.policyarchive.org/handle/10207/21756 (dostęp: 16 I 2022).

Bevan S., The business case for employee health and wellbeing. A report prepared for Investors in People. The Work Foundation, https://www.bl.uk/collection-items/business-case-for-employees-health-and-wellbeing (dostęp: 21 III 2022).

Blacker A., Dion S., Grossmeier J. et al., Social Determinants of Health—an Employer Priority, „American Journal of Health Promotion” 2020, no. 34(2).

Brown K.M., Drogowskaz motywacyjny 2018. Raport rynku świadczeń pozapłacowych. Sodexo 2016–2018, https://sodexomotywacja.pl/blog/drogowskaz-motywacyjny-2018 (dostęp: 10 III 2022).

Cianciara D., Urban E., Piotrowicz M., Gajewska M., Lewtak K., Jak ulepszyć programy promocji zdrowia? Część I. Istota promocji zdrowia, „Hygeia Public Health” 2018, nr 53(1).

Crane M., Bohn-Goldbaum E., Lloyd B., Evaluation of Get at Work, a statewide workplace health promotion program in Australia, „BMC Public Health” 2019, vol. 19. Dawydzik L.T., Promocja zdrowia w miejscu pracy, w: Promocja zdrowia, pod red. J.B. Karskiego, Warszawa 1999.

Goetzel R.Z., Henke R.M., Head M.A., Benevent R., Calitz C., Workplace programs, policies and environmental supports to prevent cardiovascular disease, „Health Affairs” 2017, no. 36(2).

Goetzel R.Z., Henke R.M., Tabrizi M., Do workplace health promotion (wellness) pro- grams work?, „Journal of Occupational and Environmental Medicine” 2014, no. 56(9).

Goszczyńska E., Promocja zdrowia w zakładach pracy przeciwdziałających skutkom starzenia się personelu. Czym różni się od działań w innych firmach i jakie przeszkody napotyka?, „Medycyna Pracy” 2020, nr 71(3).

Goszczyńska E., Promocja zdrowia w zakładach pracy o dużym udziale starszych pracow- ników. Sytuacja w Polsce, „Medycyna Pracy” 2020, nr 71(2).

Goszczyńska E., Promocja zdrowia w średnich i dużych zakładach pracy w kontekście starzenia się społeczeństwa. Specyfika firm o różnej wielkości zatrudnienia i kondycji ekonomicznej, „Medycyna Pracy” 2020, nr 71(1).

Health Promotion in the Workplace 5th Edition, ed. M.P. O’Donnell, https://www.art-sciencehpi.com/wp-content/uploads/2017/07/HealthPromotionWorkpla-ce5thEd.pdf (dostęp: 15 III 2022).

Instytut Medycyny Pracy im. prof. J. Nofera, Korzyści dla firm z wdrożenia programu promocji zdrowia, aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania się personelu, https://www.bcc.org.pl/wp-content/uploads/korzysci-dlafirmy-z-wdrozcc87enia-programu-promocji-zdrowia_druk.pdf (dostęp: 16 I 2022).

Jackowiak U., Podstawowe zagadnienia prawne ochrony pracy, w: Studia nad kodeksem pracy, pod red. W. Jaśkiewicza, Poznań 1975.

Juszczyk G., Pergoł M., Olejniczak D., Walewska-Zielecka B., Ślusarczyk J., Badanie zaangażowania firm oferujących pracownikom opiekę medyczną w promowanie zdrowia w miejscu pracy w Polsce, „Przegląd Epidemiologiczny” 2012, nr 66(3).

Kaiser Family Foundation, Employer Health Benefits Survey, San Francisco 2018, https://www.kff.org/health-costs/report/2018-employer-health-benefits-survey/ (dostęp: 20 III 2022).

Korzeniowska E., Zdrowi pracownicy w zdrowej organizacji. Konferencja Europejskiej Sieci Promocji Zdrowia w Miejscu Pracy, „Medycyna Pracy” 1999, nr 50(6).

Korzeniowska E., Puchalski K., Jak polscy pracownicy reagują na informacje dotyczące prozdrowotnego stylu życia?, „Medycyna Pracy” 2017, nr 68(4).

Kubot Z., Kuczyński T., Masternak Z., Szurgacz H., Prawo pracy. Zarys wykładu, Warszawa 2005.

Macy G., Basham J., Watkins C., Golla V., Workplace Health in Kentucky: A Statewide Comparison, „International Journal of Environmental Research and Public Health” 2021, no. 18(10), https://doi.org/10.3390/ijerph18105473 (dostęp: 15 III 2022).

Mattke S., Schnyer Ch., Van Busum K.R., A review of the U.S. workplace wellness market, https://www.rand.org/pubs/occasional_papers/OP373.html (dostęp: 15 II 2022). Nahmias Z.P., Townsend J.S., Neri A., Stewart S.L., Worksite Cancer Prevention Activities in the National Comprehensive Cancer Control Program, „Journal of Community Health” 2016, no. 41(4).

Pocztowski A., Rozwój potencjału pracy jako problem zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie, Kraków 1993.

Pollitz K., Rae M., Workplace wellness programs: characteristics and requirements, https:// www.kff.org/private-insurance/issue-brief/workplace-wellness-programs-characteristics-and-requirements/ (dostęp: 20 III.2022).

Promocja zdrowia w zakładzie pracy: wsparcie dla zdrowego odżywiania się i aktywności fizycznej pracowników, pod red. A. Andruszkiewicz, M. Banaszkiewicz, Łódź 2017. Puchalski K., Korzeniowska E., Przeszkody w rozwoju promocji zdrowia w zakładach pracy w Polsce – perspektywa reprezentantów firm, „Medycyna Pracy” 2020, nr 71(5).

Puchalski K., Korzeniowska E., Promocja Zdrowia w średnich i dużych firmach w Polsce w 2017 r. – rozpowszechnienie, realizacja, efekty i trudności, „Medycyna Pracy” 2019, nr 70(3).

Puchalski K., Korzeniowska E., Promocja zdrowia w zakładach pracy w Polsce w 2015 r. – Diagnoza na podstawie reprezentatywnego badania firm zatrudniających powyżej 50 pracowników, „Medycyna Pracy” 2017, nr 68(2).

Puchalski K., Korzeniowska E., Promocja zdrowia w zakładzie pracy: wsparcie dla zdrowego odżywiania się i aktywności fizycznej pracowników, Łódź 2017.

Pyżalski J., Jak dbać o zdrowie psychiczne pracowników, realizując projekty promocji zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej?, w: K. Puchalski, E. Korzeniowska, Promocja zdrowia w zakładzie pracy: wsparcie dla zdrowego odżywiania się i aktywności fizycznej pracowników, Łódź 2017.

Schmitt-Howe B., Interpretive Patterns of Occupational Safety and Health: How Do They Affect Safety Organization and Health-Related Decisions of Enterprises? Basic Assumptions and First Impressions out of an Ongoing Project, w: Healthy at Work. Interdisciplinary Perspectives, eds. M. Wiencke, M. Cacace, S. Fischer, Springer International Publishing 2016.

Sikorski C., Drogi do sukcesu. Profesjonalizm kontra populistyczna kultura organizacyjna, Warszawa 2007.

Sorensen G., McLellan D.L., Sabbath E.L. et al., Integrating worksite health protection and health promotion: A conceptual model for intervention and research, „Preventive Medicine” 2016, vol. 91.

Światowa Organizacja Zdrowia – Biuro Regionu Europejskiego, Zdrowie 21. Zdrowie dla wszystkich w XXI wieku. Podstawowe założenia polityki zdrowia dla wszystkich w Regionie Europejskim WHO, https://www.parpa.pl/index.php/alkohol-w-europie/zdrowie-21-zdrowie-dla-wszystkich-who (dostęp: 20 X 2021).

Taylor A.W., Pilkington R., Montgomerie A., Feist H., The role of business size in asses- sing the uptake of health promoting workplace initiatives in Australia, „BMC Public Health” 2016, no. 16(1).

Wilson J.M.G., Jungner G., Principles and practice of screening for disease, Geneva 1968, https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/37650/WHO_PHP_34.pdf?sequence=17 (dostęp: 23 X 2021).

Witczak A., Multisport, czyli Benefit Systems i jego zyski, http://www.finweb.pl/gielda/analityk-radzi/25791-multisport-czyli-benefit-systems-i-jego-zyski (dostęp: 10 III 2022).

World Health Organization, Health promotion for working populations, https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/40081/WHO_TRS_765.pdf?sequen-ce=1&isAllowed=y (dostęp: 20 X 2021).

Wronowski Z., Wczesne wykrywanie nowotworów, Warszawa 2000.

Wyka T., Generalny obowiązek pracodawcy ochrony życia i zdrowia pracowników, „Praca i Zabezpieczenie Społeczne” 2002, nr 4.

Wyka T., Ochrona zdrowia i życia pracowników jako element stosunku pracy, Warszawa 2003.