Pressto.

Nagłowek strony

Wilki – metafora, porównanie, paralelizm

Agnieszka Czyżak

DOI: http://dx.doi.org/10.14746/pi.2017.1.5.2

Abstrakt


Artykuł zawiera interpretacje trzech różnych tekstów, których głównym tematem pozostają wilki. Wiersz Jarosława Iwaszkiewicza Wilk, Wilki Zbigniewa Herberta i autobiograficzny reportaż Adama Wajraka Wilki łączy specyficzny literacki obraz tych zwierząt – niebezpiecznych, ale wolnych i niezależnych. Portrety wilków używanych jako podstawa budowania metafor, porównań i paralelizmów zmieniały się w ostatnich dekadach wraz z przemianami świadomości zbiorowej. Animal studies jako metodologia badań stanowi zbiór użytecznych narzędzi analitycznych przydatnych w śledzeniu tradycyjnych kulturowych wzorców oraz tropów nowych idei.


Słowa kluczowe


animal studies; wilk; poezja nowoczesna; reportaż

Pełny tekst:

Bibliografia


Abramowska Janina, 2010, Pisarze w zwierzyńcu, Poznań.

Barcz Anna, 2016, Realizm ekologiczny. Od ekokrytyki do zoo krytyki w literaturze polskiej, Katowice.

Domańska Ewa, 2013, Humanistyka ekologiczna, „Teksty Drugie”, nr 1/2, s. 13-32.

Herbert Zbigniew, 1992, Rovigo, Wrocław.

Iwaszkiewicz Jarosław, 1967, Krągły rok, Warszawa.

Jarzyna Anita, 2012, Wolność powie: krew, w: Tabu w oku szeroko otwartym, Długosz N. (red.), Poznań.

Nawarecki Aleksander, 2015, Zoofilologia pod auspicjami augurów, w: Zwierzęta i ich ludzie. Zmierzch antropocentrycznego paradygmatu, Barcz A., Łagodzka D. (red.), Warszawa, s. 149-169.

Wajrak Adam, 2015, Wilki, Warszawa.

Wolski Paweł, 2010, Wilk człowiekowi człowiekiem, „Czas Kultury”, nr 6.

PRESSto2AMUR - export

Statystyki

Abstrakt - 84 PDF - 69

Altmetric

Zewnętrzne odnośniki

  • Obecnie brak jakichkolwiek odnośników.




Copyright (c) 2017